Нито една аптека няма в 17 общини. В Панагюрска на 2050 души се пада по една аптека

Написана от  Неделя, 29 Март 2020 11:15
Според регистъра  на аптеките, поддържан от Агенцията по лекарствата, аптеките в страната са 3814.
В 17 общини няма нито една аптека, а в други 37 има само една аптека. 
Повече от половината аптеки са съсредоточени в големите градове - в София са почти 1000, в Пловдив над 230, а по повече от 100 аптеки има и в Бургас, и във Варна. Интересно е, че Несебър е на пето място с 91 аптеки
Относително малко постоянно население на една аптека има в черноморските общини, тъй като в активния туристически сезон населението и хората, които обслужват те, на практика нарастват в пъти; аналогично е положението в Банско.
В повечето общини на една аптека се падат между 2 и 3 хиляди души. Почти всички общини, в които няма аптека, са в Северна България. Важно е да отбележим, че наличието на аптека в повечето общини не означава, че достъпът до лекарства в страната е добър. Много малки населени места нямат лесен достъп до аптеки, а на места е проблем и липсата на адекватен транспорт до голямата община.
Каква ситуацията с аптеките в ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ?
В община Брацигово по една аптека се пада на 1422 души; в Пазарджишка община на 1493 души; в община Белово на 1906 души се пада по една аптека; В Панагюрска община на 2 050 души има по една аптека; в община Пещера на 2 215 души има по една аптека; в община Стрелча на  2 237 души се пада по една аптека; в община Сърница на  2 356 души; в община Септември на 2 362 души се пада по една аптека; в общините Велинград и Ракитово на 2 413 души се пада по една аптека; в община Лесичово на 2 560 човека има по една аптека, а в община Батак по една аптека има на  5 368 души.
ИЗТОЧНИК:
Институт за пазарна икономика
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси