Действия на доброволците в САЩ по време на пандемията през 1918 г. Действия на доброволците в САЩ по време на пандемията през 1918 г. СНИМКИТЕ са от Библиотеката на Американския Конгрес.

От испанския грип преди столетие умират 100 милиона по света

Написана от  Четвъртък, 12 Март 2020 11:03
Най-голямата пандемия от грип избухва през януари 1918 г. и продължава до декември 1920 г.,
като заразява над 500 млн. души в цял свят. Резултатът е близо 100 млн. души жертви - между 3 и 5 на сто от световното население. В България се смята, че жертвите на пандемияята са около 80 000 души. 
Щамът на вируса е  H1N1, познат като испанска инфлуенца или испански грип. Това е едно от най-унищожителните бедствия в историята на човечеството. Вирусът е убивал основно млади и здрави хора. Според някои изследователи този специфичен щам на вируса е бил изключително агресивен. Интересното е, че силният имунитет в този случай не е бил предимство, реакцията на организма е била по-силна и вирусът е действал смъртоносно при по-силните организми. Според по-скорошни проучвания, основани на медицински доклади и свидетелства от периода на пандемията, вирусната инфекция не е била по-агресивна от предишни грипни вълни, но следвоенните обстоятелства - недохранване, лоша хигиена, свръхнатоварени медицински лазарети и болници - всичко това води до развиването на бактериална суперинфекция, която убива голяма част от пациентите обикновено след по-продължително залежаване.

За да поддържат висок бойния дух, цензурите по време на Първата световна война крият данни за болестта и смъртността в Германия, Великобритания и Франция, както и в САЩ. По-свободни са средствата за информация в неутрална Испания. Там има много свидетелства за тежкото боледуване на испанския крал Алфонсо XIII. Това създава фалшива представа, че болестта е най-тежка в Испания и оттам се появява и наименованието "испанска инфлуенца" или "испански грип". 
Болестта върлува във всяко кътче на земното кълбо. Смята се, че в Индия умират 17 милиона, около 5 на сто от населението. В Япония от 3 млн. заразени умират 390 000  души. В Таити 13 на сто от населението умира само за месец. В Самоа загиват 22 на сто от 38 хил. души население за два месеца. 
В САЩ около 28 на сто са заразени, а между 500 000 и 675 000 губят живота си. Цели села изчезват в Аляска. Във Великобритания умират 250 000 души, във Франция 400 000.Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси