"Асарел-Медет" АД и река Тополница край село Поибрене "Асарел-Медет" АД и река Тополница край село Поибрене СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Дейността на „Асарел-Медет“АД няма въздействие върху реките Медетска и Тополница

Написана от  Петък, 24 Януари 2020 12:50
От години река Медетска и река Тополница са силно замърсени.
 В тях се вливат дренажни води от нефункциониращия рудник „Медет”, който се е използвал за добив на ценни метали в миналото. Това съобщи на 23 януари във вечерните си новини NOVA tv.
В медията е получен сигнал, че нивата на тежките метали алуминий, мед, кобалт, никел и манган във водите на двете реки са стигнали рекордни количества. Екип на NOVA взел проби, които са изследвани в лаборатория.Резултатите са стряскащи, тъй като нивото на медта е над 650 пъти над нормата, съобщи телевизията.
В първата проба, която е от река Тополница, след устието й съдържанието на манган е 4,39 милиграма при 50 микрограма норма. Това е доста над нормата, някъде около 100 пъти, заяви химикът Елза Събева.
Във взетите проби от река Медетска резултатите са още по-внушителни. В утайката й има 31 милиграма алуминий, а до 0,2 е подходяща за пиене по наредбите. Кадмият също е над нормата. Има мед 33,5 при норма 0,02 милиграма, коментира Събева.
По думите на Димитър Куманов от Риболовен клуб „Балканка" при вливането на река Медетска в река Тополница се случва химическа реакция между двете реки и само километър по-надолу по-течението водата променя цвета си от жълто-кафяв на син цвят. Тази вода отива в язовир „Тополница”,  той  
 се използва за напояване на голяма част от Тракийското поле, припомня г-н Куманов.Според него, ако не се вземат мерки, крайният резултат ще бъде ужасяващ. 
Грижа за природата в цитирания район има държавната фирма "Еко Антрацит" ЕАД, чийто принципал е Министерството на икономиката, съобщи NOVA.
По повод репортажа и изострената чувствителност на не малка част от местната общност към замърсявания от различно естество, oshtepan.com потърси коментар от фирма "Асарел-Медет" АД, която често е набеждавана като фактор. От отдел "Комуникации" на компанията отговориха:
Във връзка със засиления медиен и обществен интерес към състоянието на реките Медетска и Тополница, „Асарел-Медет“АД смята за необходимо да припомни следните факти. През 1992 г , когато предприятието „Асарел-Медет“ е било все още собственост на държавата, историите на находище „Асарел“ и находище „Медет“ тръгват по различен път с министерско постановление. Фирмата ни е запазила името „Асарел-Медет“, но дейността ни касае единствено находище „Асарел“. Производството ни няма въздействие върху състоянието на реките Медетска и Тополница, нямаме задължение за изграждане или поддръжка на съоръжения по тяхното поречие. В подкрепа на това са данните от изготвения към 2009 г. от Министерството на околната среда и водите Доклад за състоянието на повърхностните, подземните и отпадъчните води във водосбора на р. Тополница, който сочи източниците на замърсяване и сред тях не е нашето акционерно дружество „Асарел-Медет“ АД.

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси