Грипът обхваща нови територии в България СНИМКА: pixabay

Грипът обхваща нови територии в България

Написана от  Четвъртък, 23 Януари 2020 10:48
Както прогнозира през декември 2019 г. главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, грипната вълна започна в средата на януари тази година.
От седмица всеки ден грипът обхваща нови територии в България. Вчера епидемия бе обявена в Монтана, а национални медии съобщиха, че на прага на епидемията са и в Пловдив. Там се спират детските и женски консултации, плановите операции и свижданията в болници.Критичният праг от болни е преминат в Дупница и Сапарева баня.
Шест общини, сред които Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот прекъсват учебните занятия.
Заради увеличения брой с остри респираторни заболявания в Смолян вече са забранени свижданията в болницата, а от вчера са въведени ограничителни мерки срещу профилактични прегледи, детска и женска консултация, както и имунизациите.
На много места в страната са в сила всички противоепидемични мерки.
Според очакванията сcc закъснение от около 10 дни сме на старта на грипната епидемия. 
„Най-засегнатата група тази година е детската и юношеската. Заболеваемостта при тях изпреварва общата. Отсъствията от училищата, градините и яслите е наистина значителна. 
Голяма част от грипните заболявания ще протекат доброкачествено и сравнително бързо. За малките деца, хората с увреден имунитет и възрастните е важно да посетят своя лекар навреме”, коментира здравният инспектор пред NOVA TvВисоката температура, общата отпадналост, болки в мускулите и ставите са едни от характерните признаци на грипа, посочи д-р Кунчев.
Лекарите съветват пациентите, щом се разболеят, да се изолират, за да не заразяват и други хора.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси