Ще проверяват колко са издадените болнични по празниците

Написана от  Петък, 03 Януари 2020 20:03
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева поиска от Националния осигурителен институт (НОИ) да направи справка колко болнични
са издадени в работните дни между Коледа и Нова година, информира сайтът economik.bg
По данни на Националния статистически институт (НСИ) през последните 4 години се наблюдава устойчиво нарастване на издадените болнични листове. Mрез 2014 г. те са били 2.31 милиона, през 2018 г. техният брой е 2.77 милиона, а през 2019 год. броят им надхвърли 3 милиона. 
По думите на министъра никое решение няма да е работещо, докато не се изяснят причините за явлението - дали има работодатели, които не дават достатъчно почивки, или недобросъвестни работници. „Причините трябва да са точно установени, за да са ясни решенията, иначе би било само общи приказки“ подчерта тя.
Сачева съобщи, че започва подготовка за промени в Кодекса на труда за почасовото заплащане и насърчаване на гъвкавата заетост.
Темата за ръста на болничните листове в България и съмнението на работодателите, че той до голяма степен се дължи на представянето на фалшиви болнични, създаде голямо напрежение в българското общество през изминалата година. 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси