Отбелязваме Световния ден за превенция на самоубийстата с инициативата "С велосипед около света"

Написана от  Вторник, 10 Септември 2019 13:49
На 10 септември отбелязваме Световния ден за превенция на самоубийствата, обявен за такъв от Световната здравна организация през 2004 г. 
Тази година денят ще се отбележи с инициатива „С велосипед около света“. Всеки, който желае, може да подкрепи Кампанията на Международната асоциация за превенция на самоубийствата /International Association for Suicide Prevention – IASP/, като се регистрира на страницата й.
Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) средно 3000 души дневно правят опит за самоубийство. Всяка година близо 1 милион души слагат край на живота си.
Суицидното поведение есериозeн проблем на обществото и превенцията на самоубийствата трябва да стане важна част от общественото здравеопазване.Важен момент е контролът на рисковите фактори на средата.
Сред тях са: нисък социално-икономически статус, ниско образование и безработица, социална изолация. Моделът на семейството и негативните преживявания през детството също са определящи - злоупотреба с алкохол и наркотици, домашно насилие, раздяла или смърт на родител и др. Рискови фактори се явяват ниската индивидуална способност за разрешаване на проблеми, чувството за малоценност и несигурност, психичните разстройства.
Когато суицидните мисли се очертаят като единствен начин за излизане от кризисни житейски състояния, налице е сериозен риск за опит за самоубийство или за самоубийство.
Най-важният аспект на всяка суицидна профилактика е ранното разпознаване на дистреса. Положителната самооценка предпазва от психически дистрес и дава възможност за справяне с трудни житейски ситуации.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси