В ход е четвъртото национално проучване на затлъстяването при първокласниците, при които миналата година всеки трети беше с наднормено тегло

Написана от  Сряда, 10 Април 2019 18:49
Министерството на здравеопазването започна в края на март четвърто национално проучване за оценка разпространението на свръхтегло и затлъстяване
при деца в първи клас. Изследването се осъществява от специално обучени екипи на 28-те регионални здравни инспекции и ще продължи до края на май 2019 г. То е в рамките на Европейската инициатива на Световната здравна организациия за наблюдение на затлъстяването при децата
В националната репрезентативна извадка са включени около 3 500 деца в първи клас, навършили 7 години, от определени на случаен принцип 199 училища в цялата страна.
В област Пазарджик ще бъдат обхванати деца от училищата: НУ „Отец Паисий”, I ОУ „Св. Климент Охридски” и ОУ „Любен Каравелов” – гр. Пазарджик, ОУ „К. Честеменски” – с. Динката, ОУ „Г. Бенковски” – Велинград, ОУ „П. Р. Славейков” – Пещера, ОУ „Хр. Ботев” – Ракитово.
Инспектори от РЗИ - Пазарджик ще извършват антропометрични измервания на децата /ръст, тегло, обиколка на талия и ханш/ и анкетно проучване.Учебните заведения предоставят информация за училищната среда, съобщиха от пресцентъра  на РЗИ - Пазарджик. Данните от проучването ще осигурят надеждна научна информация за тенденциите в храненето и антропометричния статус при 7-годишните ученици, ще дадат възможност да се сравнят получените резултати с тези от други европейски страни и ще бъдат база за формирането на националната и европейска политики за здравословно хранене на децата.
Два милиона българи са с наднормено тегло, 67 000 деца имат болестно затлъстяване. Тези тревожни данни бяха изнесени от неправителствени организации в Световния ден борбата със затлъстяването- 11 октомври 2018 г.. В сравнение с останалите държави в Европейския съюз нашата страна е на шесто място по затлъстяване и свръхтегло при децата. Данните показват, че миналата година всеки трети първокласник е страдал от наднормено тегло.
Според данните на Световната здравна организация между 30 и 80% от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване.14 милиона деца имат наднормено тегло, 3 милиона от тези деца имат болестно затлъстяване.
Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица допълнителни и потенциално смъртоносни заболявания. Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт.
В 90% от случаите то е свързано с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси