Спират лекарства за кашлица заради риск от сърдечни проблеми

Написана от  Сряда, 27 Февруари 2019 19:15
Лекарства за кашлицасъдържащи фенспирид,временно се изтеглят от търговската мрежа заради риск от сърдечни проблеми,
съобщи преди дни Изпълнителната агенция по лекарствата.
Лекарствените продукти, съдържащи фенспирид, са налични под формата на сироп и таблетки и се използват при възрастни и деца на възраст на и над 2 години за облекчаване на кашлица при заболявания на белия дроб. На територията на Европейския съюз лекарствените продукти, съдържащи фенспирид са разрешени по национални процедури в България, Франция, Латвия, Литва, Полша, Португалия и Румъния и са налични под различни търговски наименования (Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidial, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал и Сиресп, последните две в България).
Разрешенията за употреба на тези лекарства временно се прекратяват, докато Комитетът преразглежда риска от отклонения на сърдечния електричен потенциал, които могат да доведат до нарушения на сърдечния ритъм.
Комитетът ще разгледа всички налични доказателства и ще направи препоръки за действие по отношение на разрешенията за употреба на фенспирид, съдържащите лекарства на територията на ЕС. След приключване на този преглед ЕМА ще предостави допълнителна информация, както и актуализирана препоръка за пациентите и медицинските специалисти, посочват от ИАЛ.
Ако приемате лекарство за кашлица, съдържащо фенспирид, свържете се с вашия лекар или фармацевт за съвет относно замяната му с други лекарствени продукти.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси