Печат на тази страница

Joomla 2.5 расширения
joomla Форум

За повишен риск от трихинелоза през есенно-зимния сезон сигнализират от РЗИ - Пазарджик. В Панагюрище преди години имаше бум на заразата

Написана от  Понеделник, 14 Януари 2019 15:08
От началото на настоящата година в страната са регистрирани 44 случаи на заболявания от трихинелоза, произлизащи от 5 епидемични взрива
в различни области на Южна и Северна България – Бургас, Смолян, Варна, Пловдив и Русе.
В област Пазарджик ловът на глигани – основен източник на трихинелозната инвазия, е особено популярен сред местните ловци.
Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Източник на инвазия за човек са домашни свине и глигани, но резервоари в природата са плъхове, мишки и много видове месоядни животни. Човек заболява при консумация на недобре термично обработено месо, мляно месо (кайма) и продукти от сурово месо, което не е изследвано трихинелоскопски от ОДБХ.
            Често заболяването започва с коремни болки, повръщане и диария, при по-лека зараза те липсват. Температурата се повишава, придружена с главоболие. Отичат клепачите, очите се зачервяват, може да се появят обриви. Характерни са мускулните болки, особено в шията, гръдния кош, ръцете и краката и движенията на тялото се затрудняват.
При късна диагноза и неправилно лечение са възможни сериозни усложнения – пневмония, миокардит, енцефалит, които да завършат летално. Често заболяват семейства или групи от хора, консумирали от заразени месни продукти. При съмнение за заболяване от трихинелоза е необходимо изследване на консумираното месо и продукти в паразитологична лаборатория. Заболелите се лекуват в болнични условия.
            Строгият ветеринарно-санитарен контрол при добива на месо от домашна свиня и глиган чрез задължително паразитологично изследване е най-добрата профилактика на трихинелозата.
Не се допуска неизследвано месо за консумация и приготвяне на колбаси дори и с термична обработка.
            Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми, съветват от РЗИ - Пазарджик.
Припомняме, че преди около 15 години в Панагюрище имаше бум на заболяването точно заради консумация на домашно приготвени колбаси от неизследвано месо. Тогава ловците бяха отстреляли няколко диви прасета, но бях изследвали месото само от едно.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Последните от ОщеПан

кинотеатр online
новинки кино