Микробиолози от РЗИ-Пазарджик са победители в третия конкурс "АГАР АРТ"

Написана от  Петък, 11 Януари 2019 20:03
Старши експерт Силвия Ветренска /художник/ и главен експерт Мариета Илиева са победители в третото издание на конкурса за рисунка
с микроорганизми «АГАР АРТ» с проекта си «Златни рибки».
Конкурсът „АГАР АРТ” разкрива на обикновения човек красотата на невидимия свят. Това е възможно, благодарение на труда и въображението на специалистите от микробиологичните лаборатории. Организатори на състезанието са списание “Българска Наука” и фирма RIDACOM.
Агар е твърда хранителна среда, в която се посяват бактерии. Буквално Агар Арт е изкуството да рисуваш с микроорганизми. За рисунката «Златни рибки», микробиолозите от РЗИ Пазарджик са използвали хранителна среда – Левин/LEVINEи бактерии – Escherichia coli. Левин, платното на картината, представлява хранителна среда, върху която се развиват бактерии – колиформи и Escherichia coli с метален блясък. След приготвянето Левин агара се поставя в петри /стъклена паничка/. Четчицата на микробиолога се нарича йозе и представлява специален лабораторен инструмен под формата на метална пръчица с малка примка на единия край. Чрез нея върху агара се нанасят боичките - коли бактериите. Щрихите се нанасят нежно и едва се забелязват на светлината. Когато рисунката е готова се поставя в „магическа кутия“ – инкубатор при 37 градуса. След 24 часа картината е в завършен вид.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси