В СУ „Нешо Бончев”отбелязаха с различни инициативи Световния ден за борба със СПИН

Написана от  Петък, 07 Декември 2018 20:31
И тази година бончевци не останаха безучастни към проблема на човечеството ни с коварната болест СПИН. 
Първи декември - Световният ден за борба със СПИН, се оказа още един повод за размисъл и разговор по темата в СУ „Нешо Бончев”. Учителите по биология и здравно образование Мариела Варадинова, Нина Батева-Куртакова и Иванка Талева-Мазнекова инициираха и проведоха образователна кампания, включваща разнородни дейности при по-малките и по-големите ученици. Шестокласниците след дискусия в класа изработиха информационни брошури, които ще подарят на петокласници и ще споделят с тях наученото.
В 7 и 9 клас бяха презентирани образователни видеа и мултимедийни продукти, като акцентът беше поставен върху начините за заразяване и профилактиката на СПИН. В основата на кампанията с ученици в гимназиален етап /10,11,12 кл./ залегна идеята за повишаване на културата на младите хора относно превенция на болестта. Основни помощници тук бяха дванадесетокласниците, членове на БМЧК - Александър Ильов и Саркис Андонян.

Гимназистите бяха заинтригувани от знанията и уменията, които Саркис и Александър предадоха по атрактивен и непринуден начин. В 11 клас се проведе и дискусия относно хуманността на генните терапии и възможностите на генното инженерство за “редактиране” на човешкия геном по такъв начин, че да се преодолеят рисковете от заразяване с ХИВ.
Най-големите ученици – дванадесетокласниците, се запознаха с някои препарати за успешна антиСПИН терапия и принципите на тяхното действие в инфектираните клетки.
Екип „Реклама”, СУ „Н. Бончев”
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси