Световен ден на психичното здраве e ДНЕС. Депресията е третата водеща причина за заболеваемост сред юношите

Написана от  Сряда, 10 Октомври 2018 06:50
Под мотото „Младите хора и психичното здраве в променящия се свят“ ще премине Световният ден на психичното здраве - 2018 г., 
който се отбелязва от 1992 г. с решение на Световната федерация по психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация. Според статистика на Световната здравна организация половината от психичните заболявания се проявяват до 14-ата година и, за съжаление, по-голяма част от тях не се откриват и лекуват навреме.
Депресията е третата водеща причина за заболеваемост сред юношите, а за хората на възраст 15-29 години самоубийството е втората водеща причина за смърт. Злоупотребата с алкохол и наркотици от юношите е голям проблем и може да доведе до рисково поведение, като небезопасен секс или опасно шофиране. Някои психични заболявания водят до хранителни нарушения, криещи опасност за здравето.
Понастоящем все повече се признава необходимостта от подпомагане на младите хора за изграждане за способности и умения за преодоляване на съвременните житейски трудности и предизвикателства и подобряване на психичното им здраве.За психичното здраве от особена важност е превенцията, която започва с откриването на ранните симптоми на психичните заболявания. Родителите и учителите могат да помогнат в този процес, като се информират за най-разпространените психични заболявания и техните симптоми. Психологическа подкрепа може да бъде осигурена на всички нива в общността – семейство, училище, интернет среда, медии. Още по темата на http://www.bgmental.info/bg
Оценете
(3 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси