Матрос Михил Неделев от Стрелча положи клетва да служи на България

Написана от  Сряда, 29 Август 2018 10:07
В продължение на 4 седмици 33-ма младежи от различни краища на страната по собствено желание участваха в курс „Начална военна подготовка“ във 
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - Варна.
Курсистите бяха много различни като възраст, образование, темперамент, професии: домакини: учители, студенти, спортисти, работещи във фармацевтичната промишленост, прависти, та дори и служители на Министерството на отбраната. Това обаче не бе причина да се сработят бързо и накрая пред изпитната комисия да покажат високи резултати.
             Краят на курса бе отбелязан на 17 август във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ с най-старата и свята воинска традиция – полагането на военна клетва. Курсистите научиха каква е връзката между клетвата и бойното знаме, между клетвата и военната дисциплина, кое налага осъществяването на клетвения акт, кога и как се дава клетвата.
               Участник в курса бе и матрос Михаил Неделев, завършил тази година 12 клас.
 
Същият, преди да се включи в курса, премина своята начална военна подготовка в СУБ”Васил Левски”-  град Стрелча. В батальона той много добре знаеше колко е важна дисциплината и доброто овладяване на специална и строева подготовка. Спазвайки това, той стана знаменосец на батальона.
           “Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си, да спазвам Конституцията, законите на страната и военните устави, да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и, ако се наложи, да дам живота си за нея, за войнската чест и за славата на бойното знаме.Заклех се!”
           "Тези огнени думи ще останат завинаги в сърцето ми. Те ме правят горд, че мога да защитя своето отечество. "Тези думи от огнената клетва са изричани от моя дядо подполк.Михаил Неделев, капитан втори ранг Михаил Неделев , моя прадядо поручик Михаил Неделев, участник в Междусъюзническата война, но най много се гордея с Недельо Стойнов Сапунджиев /Дели Дело/,съратник на Васил Левски и създател на революционния комитет в Стрелча. Същият по поръчение на Васил Левски създава и заклева участниците в комитетите в селищата около Стрелча.
             Днес аз дадох свещен обет пред Отечеството и вече съм воин от бойния строй на нашата армия. Отсега нататък моето отношение към войнския дълг и клетвените задължения ще бъдат свидетелство за моето родолюбие, проверка за моята зрялост и мъжество, за верността към думите, които произнесох преди малко", сподели матрос Михаил Неделев.
             Гости на тържеството на 17 август във Варна бяха полковник Георги Петков - началник на Централното военно окръжие, подполковник Людмил Маринов, зам.-началник на Военно окръжие – Варна, подполковник Михаил Неделев, командир на Специализиран ученически батальон „В. Левски“ – град Стрелча, офицери, старшини, курсанти от Военноморско училище, много родители и приятели на курсистите.
ИЗТОЧНИК: в-к "Българска армия"
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси