Моменти от празничната програма в навечерието на 24 май Моменти от празничната програма в навечерието на 24 май oshtepan.com

Със спектакъла "Сказание за словото" в Панагюрище отбелязахме празника на българската просвета и култура

Написана от  Четвъртък, 24 Май 2018 19:15
С над 20 минути закъсня в Панагюрище началото на празничната програма, посветена на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 На 23 май минути преди обявения час на програмата – 18.00, десетки панагюрци чакаха пред входа на Театър дом-паметника с надеждата да влязат навреме в голямата зала, да се настанят и да се порадват на събитието. Уви, настроението им беше помрачено, тъй като и минути след 18.00 часа входът беше заключен. А във фоайето на Театър дом-паметника имаше движение на хора и този факт подсили коментарите на недоволстващите отвън. Няколко минутки след обвения начален час входът бе отворен и чакащите бяха посрещани от усмивката на зам.-кмета на община Панагюрище Галина Матанова. В самото фоайе свиреше квартет "Интро", който не за първи път гостува на панагюрска сцена.
Част от желаещите да гледат празничната програма влязоха в голямата театрална зала, други се позастояха във фоайето, украсено с пищни бели букети. Имаше и стилно украсени масички с чаши. Така - едните чакащи вътре, другите във фоайето, а участниците в програмата зад кулисите. Подходящо като за празник на проссветата и културата. Особено на културата.
Към 18.25 часа залата се понапълни и програмата започна.
Първи на сцената се изяви отново квартет "Интро" с няколко изпълнения.

След музикалните изпълнения на"Интро" започна сказанието за българската азбука и писменост, родила се през Средновековието благодарение на Константин Кирил Философ и брат му Методий.

В образите им се превъплътиха учениците от СУ "Нешо Бончев" Александър Ильов и Константин Цветков. Другите участници в празничната програма бяха Мартин Предьов и възпитаници на ЦПЛР-Панагюрище Виктория Манева, Евгения Ангелова, Надежда Ковачева, Цветалина Шопова, Карина Марчева, Вела Ралчева, Иван Зяпков, Максимилиан Нонов и Танцов състав "Панагюрско съкровище", Група "Мики Маус" от Детска градина "Първи юни",Танцов състав „Бътава“ и Клуб „Луда Яна“, Формация за народни танци „Средногорска жарава“.
Оценете
(3 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси