Риба и плодове Риба и плодове

Започват Коледните пости

Написана от  Сряда, 15 Ноември 2017 08:07
От 15 ноември до 24 декември включително са Рождественските пости (Коледни пости). Те са последните многодневни пости за годината.
 Постът е време на ограничения от определени храни и духовно смирение. В този смисъл постът не е обикновена диета, а начин за постигане на хармония между душата и тялото Според Православието постът изключва всякакви храни с животински произход: не само месо, но и тъй нареченото „бяло блажно” – мляко, млечни продукти и яйца. В определени дни се разрешава риба, а в други дори олиото е забранено. Безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи) се считат за постни и са разрешени.
Постът обаче не се отнася единствено до храната – забранени са още алкохолът, песните и хорàта, сватбите, интимните отношения между съпрузите.
Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което, ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си. Когато съзнанието е чисто от всякакви мисли за битието и земните потребности, тогава душата ни поглежда към светлината на непреходното.. Тогава проумяваме, че земните грижи не са нищо друго освен изпитания, които ни правят още по-силни и ни помагат да ценим и да търсим доброто навсякъде. Такъв е и смисълът на християнските пости, които четири пъти в годината помагат на вярващите да преосмислят живота си, да подредят ценностната си система.Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси