Част от участието на оборищенци на Сурва `2015 в Перник Част от участието на оборищенци на Сурва `2015 в Перник Фейсбук група на ансамбъл Ламба Ламба

Мечанският „Рогач” – с най-атрактивната игра на пернишката „Сурва”

Написана от  Вторник, 03 Февруари 2015 07:58
Ние бяхме единствените участници от цяла Пазарджишка област, сподели пред oshtepan.com секретарят на читалище „Св. Св. Кирил и Методий” с.Оборище Маргарита Наплатанова.
За втора поредна година кукерската група „Рогач” участва в международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник. Мечани спечелиха златен медал на първа сцена в категорията за най-атрактивна игра. Освен с „Рогача”, който е съпроводен с топче, което като гърми и излизат гълъби, с въртящ се огън – рукла, участниците от панагюрското село пресъздадоха и персонажи от Мечанска сватба. Над 80 са били съставите, включили се в 24-ото издание на фестивала на 31 януари и 1 февруари, от над 10 страни, с около 5000 участници.
Фестивалът е в списъка на ЮНЕСКО за вписване в престижната листа на нематериалното културно наследство. Кандидатурата е от 2013 година и очакванията са, че до края на 2015 година тя ще бъде приета.
Протоколът с всички наградени групи и участници може да видите тук.

Оценете
(3 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси