Празникът Сирни заговезни преди години в селата Елшица и Бъта, Панагюрска община Празникът Сирни заговезни преди години в селата Елшица и Бъта, Панагюрска община СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Прошка ти искам - прошка ти давам

Написана от  Неделя, 14 Март 2021 08:23
Днес е Неделя сиропустна, наричана от народа Сирни Заговезни или Прошка.
Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него.
На Сирни Заговезни православните християни за последен път до Великден ядат млечни продукти и яйца. На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слагат баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.
На този ден се припомнят Христовите думи: Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви. Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.
 
Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храниНа Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате.." Отговаря се: "Господ да прощава, простено да ти е!
По време на вечерята е характерно т.нар. хамкане. Бабата завръзва парче халва или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата се стремят с уста да захапят парчето, без да си помагат с ръцете. Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата.
Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки. Огънят се пали от момчета и ергени, като се използва "мамуляк" /слама от царевица/ и "черешовина" /кори от черешово дърво/. Огънят се прескача от всички. Вярва се, че така се прогонват злите сили.

 
Характерни за Сирница са и кукерските игри
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси