Моменти от хвърлянето на кръста в река Луда Яна в Панагюрище и Богоявленския водосвет Моменти от хвърлянето на кръста в река Луда Яна в Панагюрище и Богоявленския водосвет СНИМКИ: Павлина Вайсилова

В Панагюрище пръв хвана кръста 18-годишен. Младежите ще дарят събраните средства на два дома

Написана от  Сряда, 06 Януари 2021 13:07
 
И тази година млади панагюрци се бориха да хванат Богоявленския кръст, който архиереският наместник на Панагюрска духовна околия
Негово Високо благоговенство свещеноиконом Атанас Манолов хвърли три пъти в река Луда Яна.
Преди това с изпълнение на емблематичната песен за Райна Княгиня 11 младежи играха хоро в реката, развявайки българския трибагреник и знамена с надпис "Свобода или смърт".
Богоявленския кръст пръв хвана 18-годишният Делчо Делов, който не да първа година участва в ритуала. След него най-бърз се оказа Коста Варадинов, а третия път кръста грабна Илия Воденичаров. Всички младежи в групата целунаха кръста за здраве.
След края на ритуала кметът на община Панагюрище инж.Никола Белишки и свещеноиконом Атанас Манолов пощриха 11-те куражлии с финансови средства. Младежите съобщиха за oshtepan.com, че ще дарят събраните средства на Дома за възрастни хора с увреждания "Св.Козма и Дамян" и Центъра за настаняване от семеен тип "Закрила".
Преди да бъде извършен ритуалът по хвърляне на кръста в реката, пред Народно читалище "Виделина-1865" свещениците отслужиха Велик Богоявленски водосвет и молебен за здраве и благоденствие на Панагюрска община. Гост на празника беше крупният предприемач г-н Иван Ангелов, който е един от щедрите ктитори на църквата "Св.Въведение Богородично"


Силни послания към събралите се на централния площад "20 Април" отправи
Негово Високо Благоговенство свещеноиконом Атанас Манолов. Основните акценти в него бяха вярата, оповаването на Бога, смирението и добруването между хората.


Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси