До Рождество Христово остават 3 дни

Написана от  Вторник, 22 Декември 2020 06:35
 Вярващите миряни са в очакване на Рождество Христово, което за всеки е свързано със светлина и доброта.
Във всеки дом греят разноцветни коледни играчки. Повечето от тях нямат история и често пъти биват подменяни. Но има сребърна играчка за коледна елха на почти 150 години, която се предава от поколение на поколение като реликва.
 „Мисля, че ще я предам на дъщеря си, преди смъртта си. Надявам се да остане в семейството ми и през следващите поколения. Никога не съм смятала, че това е най-старата коледна украса в света. Но, ако е така, това би било магия”, споделя преди 10 години настоящата наследничка на играчката г-жа Смит. 
Играчките, с които по традиция украсяваме коледната елха, имат своя забравена във времето история.
Притча разказва за тъжния Дядо Коледа, който в навечерието на празника почукал на прага на младо семейство и от сърце помолил родителите да чуят, помнят и разкажат легендата за играчките на своите деца. За да знаят, че те са символ на добрина, любов и благодарност.
Зеленият цвят на празничната елха е символ на голямата надежда на човечеството. Острият й връх, насочен към небето, показва посоката на човешката мисъл.
Звездата на върха на елхата е „небесния знак на обещаното отдавна... Бог обеща да дари света със Спасител, а звездата бе знак, че обещанието е изпълнено”.
 Свещите по елхата напомнят, че „Христос е светлината на света”. „Когато виждаме запалената свещ си спомняме за този, който измества тъмнината”, завещал Добрият старец.
 Венецът символизира вечната природа на любовта – защото истинската любов е безкрайна и винаги жива. Бодливата зеленика символизира безсмъртието, короната от тръни на нашия Спасител, а червените плодове - кръвта, пролята от него.
 


 

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси