Ограничете риска от пренапрежения и щети по електрически уреди при гръмотевични бури, като спазвате някои съвети

Написана от  Четвъртък, 28 Май 2020 14:37
През пролетния сезон, характерен с чести валежи и гръмотевични бури, EVN България припомня практични съвети
за безопасност на електрическите инсталации, които могат да ограничат риска от пренапрежения и щети по електрически уреди:
Съвети за дома или работното място:
·         изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.
·         с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.
·         за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Ако сте на открито
·         по възможност отдалечете се от електропроводи
·         не хващайте/не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения

Съвети при къмпингуване:
        ако Вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на EVN България.
·         ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси