Печат на тази страница

Колко тежи една чаша с вода?

Написана от  Събота, 18 Април 2020 09:24
 
За лекцията "Управление на стреса" преподавателка по психология вдигнала над главата си чаша с вода и всеки
от присъстващите студенти в залата очаквал да зададе познатия въпрос относно теорията за оптимизма и песимизма - чашата наполовин пълна ли е, или наполовина празна. А психоложката попитала с усмивка:
- Колко тежи тази чаша?
Отговорите варирали от 100 до 200 милилитра.
Преподвателката казала:
- Точната маса на чашата няма никакво значение. Тя зависи от това колко време ще се наложи да я държа. Ако е до минута, няма да е никакъв проблем. Ако е до час, ще ме заболи ръката. Ако е цял ден, ръката ми ще се обездвижи и парализира.Във всеки от случаите масата на чашата няма да се промени. Но, колкото по-дълго време я държа, толкова по-тежка ще става. Стресът и тревогите в живота ни са като тази чаша с вода. Ако мислите за тях за кратък период от време, нищо няма да ви се случи. Ако мислите за тях по-дълго, ще започне да ви боли. Ако мислите за тях нерекъснато, ще се почувстввате парализирани и няма да можете да правите каквото и да е друго!
Затова е важно да се освободим от стреса, умората и напрежението колкото е възможно по-рано, след като е привършил поредният ви натоварен работен ден. Не ги внасяйте във вечерта и съня си. Оставете чашата с вода пред вратата на дома си!
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Абониране

Въпроси