Тодоровден по нашески в село Баня, Панагюрско Тодоровден по нашески в село Баня, Панагюрско СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Тодоровден е. Време за кушии, каквито ще има в село Баня. Честит прзник на имениците!

Написана от  Събота, 07 Март 2020 09:40
Днес е Тодоровден, познат и като Конски Великден. Празникът е в паметСветите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.
 Смята се, че Св. Тодор обхожда на коня си пролетното поле да провери растат ли посевите, после забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Тодоровден се свързва най-вече с надеждата за плодородие.От векове българите смятат Тодоровден и като празник на коневъдството и на конния спорти затовасе организират кушии - конни състезания. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.После идва ред на любимото конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа.
Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.
Рано на Тодоровден майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава, да не се разболяват. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива. 
Обредната трапеза за празника включва питка с мая, леща и супа от гъби. 
Празникът е известен и с имената Тодорова събота и Тудорица.
Имен ден днес празнуват: Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси