Джумалът в село Елшица Джумалът в село Елшица СНИМКИ: архив на oshtepan.com

На Сирни заговезни в 3 села в Панагюрско ще играят джумали и рогачи

Написана от  Петък, 28 Февруари 2020 21:28
На 1 март - Сирни Заговезни, в селата Бъта, Попинци и Елшица ще бъде спазен обичаят
кукери да гонят злите сили.
Най-рано звънците на кукерите ще задрънчат на площада в село Бъта. Там 11:00 часа
 ще се разиграят кукерски игри „Рогача“  с участието на самодейните състави при местното Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1927“.
В село Попинци маскираните също ще се съберат на площада, където по традиция ще бъдат показани кукерските игри Джумал за прогонванее на лошотията и плодородие през годината. 
Обичаят „Пролетни игри около въртяжката“, който се практикува единствено в село Попинци, също ще бъде разигран от местните самодейци.
Джумалът представлява дървена конструкция, направена от огънати жилави пръчки, захванати за 2 успоредни дървета, между които до раменете се промушват носачите на Джумала. Отгоре конструкциятя е покрита с домашно изтъкана черга, под която са сложени различни по големина звънци. При подскачане на носачите се разнася онзи звън, който нито един попинчанин няма да сбърка — тържествен, необуздан, плашещ, див, величествен. Посещавайки всяка къща (в миналото) Джумалът е прогонвал злите сили. Стопанката го ръси с вода, а той "поляга" настрана и се изтърсва с невъобразим шум — та като него да натежи и полегне житото на стопанина и да се изтърси в хамбара му.

В 12.30 часа ще започне почитането на Сирни заговезни на площада в село Елшица. Там джумалите, които се обличат с кози кожи, ще прескачат и огън. Организаторите са подготвили много изненади за жителите и гостите. 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси