Йордановден е /Богоявление/. Честит празник!

Написана от  Понеделник, 06 Януари 2020 07:46
Днес Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината.
На този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение".Оттук идва и названието на празника - Богоявление.
Въпреки студа и ниската температура, всяка година на тази дата в цяла България млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Вярва се, че, който го хване пръв, бива честит и здрав през цялата година. 
В Панагюрище и в двете църкви - „Свето Въведение Богородично“ и „Свети Георги Победоносец“, се отслужва Света Литургия.  След нея на централния площад "20 април" ще се прави Велик Богоявленски водосвет, а в 11.00 часа свещеник ще хвърли кръста в река Луда Яна. 
Прави впечатление, че всяка с изминала година смелчаци, които играят хоро в р.Луда Яна, се увеличават. Тримата, които хванат кръста, получават символична сума парични средства от Община Панагюрище. От няколко години младежите даряват тези пари за благотворителност. Тази година благотворителната им кауза ще е в помощ на 4-годишно момченце от Панагюрище, което има проблеми със зрението.
Всеки, който желае и има възможност да дари финансови средства, може да го направи при организаторите .
Имен ден днес имат: Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана... 


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси