Начало на Богородичния пост е

Написана от  Четвъртък, 01 Август 2019 09:04
Богородичният пост е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.
Той започва на 1 август и продължава до 14 август.
Утвърден е от църковната традиция в чест на Успение на пресвета Богородица - 15 август. Свързан с почитта, любовта и надеждата на православните към Пресветата Майка, този пост има строг характер, подобно на Великия пост, но е по-лек от него. На празника Преображение Господне - 6 август, се разрешава приемането на риба.
 Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и зеленчуци и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.
Както при всеки православен пост, по време на Богородичния пост вярващите християни се стремят към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, избягват шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и се упражняват съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси