Печат на тази страница

Joomla 2.5 расширения
joomla Форум

Пържола и плодове Пържола и плодове СНИМКИ: pixabay

Днес са Богородични заговезни според календара на Православната църква

Написана от  Вторник, 30 Юли 2019 08:46
Днес са Богородични заговезни, които предшестват началото на Богородичния пост.
Богородичният пост е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. Той започва на 1 август и продължава до 14 август.
Утвърден е от църковната традиция в чест на Успение на пресвета Богородица - 15 август. Свързан с почитта, любовта и надеждата на православните към Пресветата Майка, този пост има строг характер, подобно на Великия пост. Само на празника Преображение Господне - 6 август, се разрешава приемането на риба.
Днес се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.
Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.
Както при всеки православен пост, по време на Богородичния пост вярващите християни се стремят към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, избягват шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и се упражняват съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Последните от ОщеПан

кинотеатр online
новинки кино