Поли Генова, Елица и Стунджи бяха представители на страната ни в предишни издания на Евровизия. Поли Генова, Елица и Стунджи бяха представители на страната ни в предишни издания на Евровизия. manager.bg; сн. вдясно - senzacia.net

БНТ отказва участие на Евровизия

Написана от  Събота, 23 Ноември 2013 10:34
България няма да участва в Евровизия догодина, след като БНТ прати вчера писмо с отказа си до Европейския съюз за радио- и тв разпръскване (EBU), съобщават национални медии.
Между 600 000 -700 000 до милион лева са разходите за конкурса, а бюджетът на Българската национална телевизия за догодина е намален с 5 млн. и ще е 65 млн. лева.е коментарът на генералния директор Вяра Анкова.
БНТ участва на конкурса от 9 години, като от 2005 г., когато пращаме участник за първи път, таксата е нараснала със 100%, пресмятат от „24 часа”.
Отказът е първото финансово ограничение, което телевизията си поставя заради намаления бюджет. След като няма да участва, БНТ няма право и да излъчва конкурса. Друга българска телевизия също не може да прати наш представител, тъй като Евровизия е международна копродукция само на членове на EBU.
Този отказ няма да попречи на България да се включи отново в конкурса догодина, ако намери пари. Миналата година например от участие се отказаха Турция, Босна и Херцеговина, Португалия и Словакия. Полша не се явява вече 2 години поред.
Най-големият ни успех на Евровизия беше през 2007 г., когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов стигнаха до 5-ото място с песента си „Вода”.
Тази сутрин се разбра, че още една страна – Сърбия, въпреки успехите които регистрира на конкурса, също се отказва от участие.
Използван източник:  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2470520
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси