Участниците в клъстер "Средногорие" и изпълнителният му директор Николай Минков Участниците в клъстер "Средногорие" и изпълнителният му директор Николай Минков Павлина Вайсилова

Клъстерите и каузите на бизнеса

Написана от  Петък, 18 Октомври 2013 16:03
Днес приключи Деветата среща на българските медии по света под наслов „Медиите и националните каузи”. Интригуващо  в един от панелите на 15 октомври в Пловдив бе поднесена темата за икономическо развитие на регионите, като специално внимание бе отделено на „Клъстерите и каузите на бизнеса”.
За Индустриален клъстер „Средногорие” интересни факти поднесе изпълнителният му директор Николай Минков. „Клъстерът е като някакъв медицински инструмент, а вие, медиите, сте като здравната осигурителна каса”, започна изложението си той и подчерта, че Индустриален кръстер „Средногорие” произвежда около 7% от брутния вътрешен продукт на България и има „ключов принос към големи работодатели, инвеститори и данъкоплатци”.
Николай Минков не подмина и факта, че участниците в клъстера са „успешно преминали през турболенциите на приватизацията предприятия”. Той призна, че в началото – преди 10 години, клъстерът не е потръгнал, защото „предприятията са имали дълъг списък за домашно” и част от списъка са били тежките проблеми с дълговете. Усилена работа е имало „върху силите, които действат на пазара”, и днес Индустриален клъстер „Средногорие” вече е със сериозен потенциал, смело чертае визията си за следващите десетилетия, като се работи с общините. Сред каузите на Индустриален кръстер „Средногорие” е образованието, защото „без грамотни технически лица” позитиви в индустрията не се правят. „Индустриален кръстер Средногорие трябва да стане обект, който да предоставя услуги на Европа”, заяви Николай Минков.
Клъстер е „...географски свързана концентрация от сходни, взаимнообвързани и допълващи се компании с активни канали за делови взаимоотношения, комуникация и диалог, които използват обща специализирана инфраструктура, пазари на труд и услуги и са изправени пред общи заплахи и възможности за развитие...”
По темата за клаузите на бизнеса на 15 октомври говориха представители на EVN България и ЧЕЗ България, които, освен за инвестиции и модернизация, поставиха акцент и върху Негово Величество Клиента.
Деветата среща на българските медии по света бе организирана от Българска телеграфна агенция /БТА/


Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси