Още две седмици има до началото на гроздобера в Панагюрско. Още две седмици има до началото на гроздобера в Панагюрско. agronet.bg; сн. вдясно - starataizba-parvenetz.bg

Гроздоберът почва в средата на септември

Написана от  Четвъртък, 29 Август 2013 09:41
Началото на гроздобера в община Панагюрище се очаква да е в средата на септември, съобщиха от Общинската служба по земеделие. Промишлените площи не са много, като основната част се намират в землищата на селата Левски, Елшица и Попинци. Останалите са малки и не подлежат на статистика от наша страна, уточниха експертите от службата.
От Министерството на земеделието и храните официално информираха, че на 30 август министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков ще открие гроздобера в лозята
на винарска изба „Домейн Юстина” в с. Устина, област Пловдив.
Като цяло добра реколта от грозде с отлично качество се очаква тази година. Според директора на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев прогнозите са за високи добиви - около 250-260 хиляди тона общо за страната, съобщи dnes.bg. Прибирането на десертните сортове, започнало с две седмици по-рано, вече било в активна фаза. Лозарите прибират средно по 800-1000 килограма грозде от дка, което предполага с 20-30 на сто по-висока продукция от миналата година.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси