Печат на тази страница

Joomla 2.5 расширения
joomla Форум

Даниел Даскалов и част от презентацията на доц. Георги Дянков. Даниел Даскалов и част от презентацията на доц. Георги Дянков. oshtepan.com

Светлинните и оптичните технологии бяха в центъра на днешния Ден на отворените врати, организиран от „Оптикс” АД

Написана от  Събота, 25 Април 2015 15:21
2015 година е обявена за Международната година на светлината през 2013 година с резолюция на ООН.
В основата ѝ са редица събития, свързани със светлината - от оптиката и фотониката до почти всички съвременни технологии.
В редица държави като САЩ и Великобритания, Германия и Франция, Ирландия и Испания, и днес в България, Международната година вече е открита. Заради неотложни ангажименти изпълнителният директор на „Оптикс” АД инж. Иван Чолаков отсъстваше, затова директорът на „Ресурсно осигуряване” в компанията Даниел Даскалов приветства присъстващите в голямата зала на Театъра.
Приложението на науката за светлината, на науката на бъдещето е навсякъде, както и в оптиката, и това ни дава оптимизъм. Оптиката е светлина, а светлината е живот, подчерта Даскалов и допълни, че фирмата се ангажира със стабилност и перспектива за своите работници и служители, защото нямат притеснение за поръчките си в следващите 10 години и осигуряват непрекъсната квалификация на хората си.
За Нютон, Максуел, Айнщайн и техните теории разказа проф. Никола Балабанов, който 51 години е работил в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Бил е и негов ректор. Проф. Балабанов цитира автора на теорията на относителността, че „Въображението е по-важно от знанието” и акцентира, че младите хора трябва да са убедени, че по-важно е осмислянето на знанието, отколкото оценките от ученичеството и студентството.
За историята на днешната специалност „Лазерна и оптична оптика” в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм разказа директорът ѝ Лушка Апостолова, която уточни, че през годините над 1300 ученици са я завършили. „Защо да изучавам оптика” обясни доц. Георги Дянков от Физическия факултет на Пловдивския университет, а презентация на факултета направи проф. Тинко Ефтимов. Проф. Ефтимов със съдействието на Георги Иванов направи и впечатляваща демонстрация на физични явления в оптиката. Бяха презентирани водородна, хелиева, неонова лампи, обяснено бе какво представляват катодната тръба, тръбата на Крукс, интерференцията, дифракцията, поляризацията.
Програмата до края Деня на отворените врати предвиждаше обиколка на производството на „Оптикс”, музикална програма, демонстрация на бойни изкуства, награждаване от фотоконкурса за ученици на тема „Деца. Светлина. Природа.”
Оценете
(2 гласа)
Марина Тричкова

Последните от Марина Тричкова

кинотеатр online
новинки кино