Ивана и Иван със Сашо Господинов и двамата в един от цеховете Ивана и Иван със Сашо Господинов и двамата в един от цеховете Снимките са предоставени от "Бунай" АД

Не е лесно да си шеф. Ивана и Иван – мениджъри за един ден в „Бунай“ АД

Написана от  Сряда, 12 Март 2014 18:45
Като част от инициативата на Джуниър Ачийвмънт – „Мениджър за един ден”, днес десетокласниците Ивана Бобекова и Иван Грамчев от СОУ „Нешо Бончев“ бяха в „Бунай“ АД.
Там на тяхно разположение е бил Сашо Господинов от мениджърския екип.
В телефонен разговор Ивана Бобекова  разказа, че обиколката из фирмата е била изключително изчерпателна, а хората, които са се занимавали с нея и съученика й, са поднесли информацията по интригуващ  начин. „Видяхме много и различни неща от самия производствен процес, станахме свидетели на цял цикъл – от мъничките сферички до готовите за изпращане до клиента продукти. Имахме възможност да чуем мнението на хората, които работят с машините. Те бяха много добронамерени с нас и доволни, че се интересуваме от тяхната работа. Самата обиколка беше ново преживяване за нас, защото в нашето училище няма учебни практики“. На въпроса лесно ли е да си мениджър, Ивана Бобекова отвърна: „Не е особено лесно, защото трябва да се разбираш с хората, в детайли да познаваш тяхната работа, за да можеш да бъдеш съпричастен към възникващите проблеми и да даваш компетентно мнение за разрешаването им. Хората, с които работи мениджърът, трябва да му имат доверие и да разчитат на него, да го уважават, без да ги е страх“. За качествата, които смята, че трябва да притежава един мениджър, Ивана Бобекова сподели: „Мениджърът трябва да излъчва авторитет, но да е любезен, да бъде строг, но да не прекалява с властта си. Трябва поне за малко да е бил част от работния процес във фирмата, за го познава и да е наясно колко време е необходимо на един човек да изработи исканата от него норма за деня. По този начин страните няма да се пресилват взаимно и ще сe избягва напрежение. А когато такова възникне, мениджърът трябва да е способен да го тушира и да направи така, че емоционалното неразположение да не нарушава психологически микроклимат. Самата дума мениджър носи тежест, но не означава само да нареждаш на подчинените си, а да се вслушваш и в мнението на другите“.
Оценете
(5 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси