Генка Гявурова и леглата, където отглежда червеите Генка Гявурова и леглата, където отглежда червеите oshtepan.com

Учителка по английски се занимава и с уникална биотехнология

Написана от  Събота, 01 Февруари 2014 08:06
Какво общо има преподаването на английски език със селското стопанство и по-точно с отглеждането на червен калифорнийски червей? Отговорът е съставен от няколко елемента, един от които е организационната култура.
Явно Генка Гявурова от село Левски я има, след като повече от година по програма „Млад фермер“  отглежда малките продълговати, гънещи се и ровещи земята представители на фауната. Запалва се по идеята от неин братовчед, който от 3-4 години отглежда червен калифорнийски червей. Той я свързва и с консултантска фирма, която разработва проекта й, който е за 5 години (2012-2017).
Как Генка Гявурова
стига до решението?
„През последните няколко години все по-често ни залива информация по вестници, списания, телевизия и интернет за стартирането на нов за страната ни бизнес – отглеждането на червени калифорнийски червеи /Lumbricus rubellus/. И ако това е нов за България бизнес, с който през последните 3-4 години се занимаваха едва няколко десетки хора, днес той печели все повече последователи, броят на които се увеличава не само ежегодно, а ежемесечно. Стотици са вече и сайтовете, посветени на червения калифорнийски червей, от които е видно, че производството му е световна индустрия“, отговаря учителката по английски език в Училища Европа – Панагюрище. И допълва мотива си: „В редица страни, включително и в най-развитите – САЩ, Канада, Германия, Япония, Корея, както и в Испания, Македония, Гърция и още много други страни, отглеждането на червеи в специални ферми за преработка на отпадъци е популярна и ефективна дейност. Това е един от хитовете и предизвикателствата на новото време. И това съвсем не е случайно. Интензивното земеделие и активното използване на химически торове и препарати, както и зачестилите през последните години киселинни дъждове, водят до силно замърсяване на почвите с тежки и вредни метали и намаляване на естественото им плодородие. Отглеждането на червени калифорнийски червеи е съвременна уникална биотехнология за производство на екологично чист хумусоподобен биотор“.
Защо е уникална
технологията?
1. За суровина се използват отпадъчни продукти. Червеят може да се храни с всевъзможни органични отпадъци: фекалии от домашни животни (т.нар. оборски тор); домакински отпадъци от кухнята; градински отпадъци (треви, плевели, клони и храсти); отпадъци от хранителната промишленост, както и от пивоварната; слама и листа, та дори хартия и картон.
2. Така, хранейки се с всевъзможни органични отпадъци, които замърсяват природната среда, червеният червей ги превръща във висококачествен биотор, т.е те са жива фабрика за хумус. Тази му способност се използва по света за производство на органичен тор в промишлени количества, който служи за повишаване на почвеното плодородие и е изключително подходящ за производство на екологично чиста земеделска продукция.
А какво е уникалното
при Генка Гявурова?
Тя завършва „Английска филология“ в Югозападния университет в Благоевград през 2006 година. Не търси работа в голям град, където кадри с нейната специалност бързо се устройват, а се връща в родното си село Левски. Първо, защото много й допада спокойният живот. Второ, защото е убедена, че в малките населени места също има алтернатива за заетост, стига да си предприемчив, да искаш да работиш и да не се отказваш при първата появила се пречка. „Земеделието ми позволява да си живея в родното място и да получавам някакви доходи. Не искам да отида в големия град и просто да съществувам“, аргументира се младата дама. Тя не приема масовия избор на младите хора от малките населени места, които търсят трудова заетост само в големите градове.
Преди малко повече от година Генка Гявурова започва да отглежда червени калифорнийски червеи в 8 легла, но тази година възнамерява да ги увеличи като бройка, макар да не е задължително условие по проекта. „Желателно е и заради средствата, които се отпускат след разширяването“, съобщава младата „фермерка“, която вече си набавя информация по следващата своя идея – да се занимава и с отглеждане на орехи. Затова чака отварянето на оперативните програми на Европейския съюз за новия програмен период 2014-2020 година.
Предприемаческият дух,
оперативната гъвкавост, вземането на навременни и работещи решения, усърдието и трудолюбието явно са сред характерните черти на средата, в която е расла и възпитавана Генка. От 1996-та до 2007 година семейството й има кафене в село Левски, в работата на което помага всеки член. Същевременно години наред бащата на Генка има камион и трактор, с които превозва грозде и лавандула. Иначе по професия баща й е електротехник, а майка й е счетоводител в кметството.
Генка Гявурова има по-малка сестра, която е на 25 години. Тя също се е дипломирала в Югозападния университет, но със специалност „Социална педагогика“, като първоначално стажува в селището Дрен. Надява се един ден в недалечно бъдеще да започне работа по специалността си в Панагюрище, понеже и тя, както сестра й, предпочита да се реализира професионално близо до родното си място.
Оценете
(4 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси