Какво е предприемачество и защо то е ценно? Кои са характеристиките на успешния предприемач?... Отговор дава BASE

Написана от  Четвъртък, 26 Август 2021 22:11
На 25 августв сградата на Община Панагюрище започна третото издание на програма “Бизнес академия за стартиращи предприемачи” /BASE/.
През следващите 12 седмици всека сряда 26участници ще черпят вдъхновение и опит от успели български предприемачи, за да стартират или доразвият своите бизнеси.
Проектът е инициатива на сдружение „Индустриален клъстер Средногорие“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на „Асарел-Медет“ АД, фондация „Америка за България“ и община Панагюрище.
На откриването присъстваха Галина Матанова, зам. - кмет „Хуманитарни дейности в Община Панагюрище, Виолета Недева - програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ във Фондация “Америка За България”, Бисерка Янева - директор „Човешки ресурси” в „Асарел-Медет“ АД, Николай Минков - изпълнителен директор „Индустриален клъстер Средногорие“, Десислава Чалъмова - директор „Бизнес развитие“, „Индустриален клъстер Средногорие”, партньори и медии.
Десислава Чалъмова приветства участниците в обучението, запозна ги с правилата за участие, както и сподели опита на Индустриален клъстер Средногорие с програмата до сега.
„По време на обучението ще Ви представим и запознаем с български успели предприемачи, които ще споделят своите успехи, радости и неволи. Черпете опит от тях и дерзайте!“, каза Десислава Чалъмова.
Приветствие по повод откриването на BASE отправи и Виолета Недева , Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ Фондация “Америка За България“.
Бисерка Янева, директор „Човешки ресурси” в „Асарел-Медет“ АД приветства новите участници в проекта: „На всички Вас, които носите предприемаческата искра в себе си, искам да пожелая едно много успешно, забавно и интересно обучение… Ние вярваме във Вас, затова и за трети пореден път дружеството ни осигурява наградите, с които ще бъдат отличени най-добрите проекти!“ – сподели тя и благодари на всички партньори за осъществяването на тази идея.
Заместник-кметът на Община Панагюрище Галина Матанова поздрави с „добре дошли“ участниците в проекта. Тя сподели, че част от излъчените първенци в първите два курса на проекта BASE вече са партньори на Общината и подчерта, че „Асарел-Медет“ инициира и се включва в голяма част от общинските проекти.
Мотивиращи думи изказаха и финалистите от първите две издания на проекта – Кунка Каишева, която миналата година спечели второ място с бутиковата си пекарна и Христина Байрякова, грабнала първо място със своята Захарна работилничка „Марая“ през 2019 г. Те споделиха, че участието в проекта им е помогнало да реализират в пълна степен потенциала и мечтите си.
След официалното откриване курсът започна с първата лекция „Какво е предприемачеството“ с лектор Николай Минков. Той подчерта, че в Панагюрище съществува реализиран уникален проект за социално сътрудничество и това е публично-частното партньорство за МБАЛ „Уни Хоспитал“. Той акцентира и върху приноса на покойния проф. Л.Цоцорков в реализацията на този и много други подобни проекти.
Лекцията започна с отговор на въпросите: Защо предприемачеството е ценно? Кой е предприемач? Какво правят предприемачите? Кои са характеристики на успешния предприемач. Кои са заинтересованите страни за нуждите на хората, населените места, региона.
Целта на проекта е да помогне на участниците с бизнес умения и да представи пред тях възможностите, които регионът на Средногорието предоставя за развитие на предприемачеството, както и да насърчи устойчиво развитие на града и местната общност. Обучението на курсистите ще продължи 12 седмици, като в края му жури ще класира и награди трите най-добри бизнес идеи.
ИЗТОЧНИК И СНИМКИ:
Индустриален клъстер "Средногорие"
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси