В общините Панагюрище и Пазарджик за едно СРМ се борят по 10 души

Написана от  Неделя, 21 Февруари 2021 14:30
В поредицата  „265 истории за икономика” на19 февруари Институтът за пазарна икономика публикува карта
с данни за съотношението между броя на безработните  и броя на свободните работни места (СРМ) в България към 31 януари 2021 година. Показателят е важен, тъй като улавя степента на конкуренция на местните пазари на труда, и е чувствителен и на двата основни фактора – предлагането на работни места в бюрата по труда и търсенето от страна на регистрираните безработни. От ИПИ уточняват че се ползват данните от бюрата по труда, което изключва предлагането на работни места в онлайн платформи и директното договаряне, които играят все по-голяма роля, особено в икономически развитите части на страната.
 Общо за страната 8 безработни се борят за 1 СРМ. Интересното е, че и през януари 2020 г. бройката е същата, въпреки че има промени по области. 
Най-голям е броят на безработните за едно СРМ в областите Видин (18), Враца, Монтана и Търговище (по 15) и Разград (14). Най-малък пък е в областите Русе (4), столицата (5), Силистра и Кюстендил (по 6).
Данните по общини показват още по-големи разлики.
Докато в 64 общини броят на безработните за едно СРМ е под средния за страната (8), в 12 общини той е над 100. Най-лошо е съотношението в община Роман (Враца) с 534 безработни за едно СРМ
. През януари там е разкрито само едно място, което е заето до края на месеца.
Съгласно данните в Панагюрска община и в община Пазаржик за едно работно място се борят по 10 души. В община Батак – 11 души за едно СРМ, в община Велинград 12, в община Стрелча 14, в общините Белово и Брацигово едно СРМ се пада на по 16 души, а в община Септември едно СРМ е за 20. Най-сериозна е конкуренцията за работни места в общините Ракитово – 40 уши за СРМ и Лесичово 41човека за едно СРМ. Най-слаба е конкуренцията в община Сърница, в която едно СРМ се пада на 4 търсещи работа, а в община Пещера – 7.
ИЗТОЧНИК:ИПИ
 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси