Добра новина за миннодобивните компании - медта поскъпва до 7-годишен връх

Написана от  Вторник, 22 Декември 2020 06:24
Цената на медта премина границата от 8 000 долара за тон за първи път от повече от 7 години насам,
като Goldman Sachs Group Inc. и BlackRock Inc. посочват, че това е началото на нов дългосрочен бичи пазар, тъй като предлагането изостава от очаквания бум при търсенето. Пазарът е свидетел на най-рязкото ценово рали от над десетилетие, тъй като възстановяването на апетита на Китай за суровини тласка нагоре цената на медта с около 80% спрямо нивата от март. 
Очакванията за дефицит, слабият долар и ролята на метала в зелените технологии също подкрепят ценовия ръст. Някои банки и инвеститори сега сравняват пазарната ситуация с пика от началото на века, когато скокът при китайските поръчки постави началото на сегашния суперцикъл.
Ръстът на цената на медта е добра новина за миннодобивните компании, както и за инвеститорите, фокусирани върху метала, в това число Antofagasta Plc. и Freeport-McMoRan Inc. Като се добави и спадът при производствените разходи, анализаторите очакват една година на повишена рентабилност.
BlackRock очаква медта да достигне
нови рекордни върхове в края на цикъла.
Голяма част от останалите метали също поскъпват, като цената на никела нараства с 0,4 на сто. Фючърсите върху желязната руда поскъпват до над 160 долара за тон, достигайки най-високото си ниво от 7 години насам.
Медта се възползва и от по-специфични фактори, които я правят привлекателна за дългосрочните инвеститори. Металът има приложение в преноса на енергия.
От друга страна Citigroup Inc. предупреждава, че тенденцията може да се преобърне, ако ръстът не се поддържа от физическия пазар.
ИЗТОЧНИК: Investor.bg

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси