Моменти от националното честване на Деня на миньора Моменти от националното честване на Деня на миньора СНИМКИТЕ са от БМГК и сайта на Министерство на енергетиката

Страната ни заема трето място по добив на мед и четвърто по добив на злато в Европа

Написана от  Неделя, 18 Август 2019 18:21
Днес - 18 август, минната общност в България отбеляза своя професионален празник – Деня на миньора. Националното честване се проведе
в "София хотел Балкан в столицата, където по традиция се събраха стотици представители на индустрията. Специални гости на честването бяха министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, която бе и патрон на празника, заместник-председателят на Европейската асоциация на минните индустрии г-н Роман Щифтнер, представители на ресорните институции, национални и работодателски организации, синдикати, на академичната и научна общност, областни управиители и кметове.
В своя обзорен доклад председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия д-р инж. Кремена Деделянова обобщи състоянието на бранша през 2018 година и по-важните събития и инициативи в сектора.
Страната ни заема трето място по добив на мед, четвърто място по добив на злато и пето място по добив на лигнитни въглища в Европа, отчете тя. Основните суровини, които се добиват в България, са лигнитни въглища, оловно-цинкови, медни и полиметални руди, гипс, варовик, бентонит, каолин, кварцови пясъци, огнеупорни глини и мрамор.
Общият добив на полезни изкопаеми за 2018 г. е 108,4 млн. тона, а стойността на произведената продукция е близо 3 млрд. лева. Браншът отчита близо 2,5 пъти по-висока производителност в сравнение със средната за индустрията в страната. Пряко заетите в отрасъла са близо 22 000, а чрез свързаните производства и услуги броят им стига до 120 000.
Заплащането в сектора си остава сред най-високите и през 2018 г. бележи ръст, като средната годишна работна заплата по предварителни данни на НСИ е 20 233 лева, при средна годишна за страната 13 468 лева.
„Развитието на добивния отрасъл е приоритет на нашето правителство. Бизнесът и институциите вървим ръка за ръка – това е гаранция за успеха на сектора.“ – каза в своето приветствие министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова.
В своето изказване тя акцентира и върху развитието на въгледобива, което е едно от сериозните предизвикателства пред българската енергетика.
Заместник-председателят на Евромин г-н Роман Щифтнер изтъкна приноса на България за европейската добивна индустри по време на Българското председателство на Съвета на Европа. „Бих искал да благодаря на България и на Българската минно-геоложка камара за основополагащите правила за сектора, с които успяха да допринесат за европейския бранш.“
Той обърна внимание и на това колко е важно да бъде убеден новият екип на Европейския парламент в голямото значение на минерално-суровинната индустрия. „Трябва заедно да накараме политиците да разберат, че не можем да просъществуваме и един ден без тази индустрия“ – допълни г-н Щифтнер.
Академичен поздрав към празнуващите отправи ректорът на МГУ "Св.Иван Рилски" проф.д-р Иван Тотев, който акцентира върху стипендиите, които отпускат предприятията от минерално-суровинната индустрия и стажантските програми в тях.
В приветствиието си председателят на Съвета на работодателските организации в България Васил Велев посочи общите краткосрочни и дългосрочни задачи пред всички, за да бъде възстановен балансът. В българската икономика делът на ппродукцията със средна и висока добавена стойност непрекъснато нараства, каза той.
Приветствия отправиха още конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" г-н Митов, който сподели тревогата си за бъдещето на синдикатите в бранша, и доц.Иван Митев от БМГК. Той изброи пред стотиците празнуващи десетките поздравителни адреси. Сред тях бяха от министър-председателя Бойко Борисов, няколко министри, областни управители и от кмета на Панагюрище, който присъстваше и на тържеството.
Националното честване на Деня на миньора по традиция започна с молебен в църквата "Св.Неделя", а в "София Хотел Балкан" начало даде химнът на РБългария.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси