Моменти от журналистическия семинар в Панагюрище и изглед от града Моменти от журналистическия семинар в Панагюрище и изглед от града СНИМКИ: Павлина Вайсилова

В Панагюрище са дошли повече хора от София, отколкото са отишли в София от Панагюрище, сочи изследване на ИПИ за 2017 г.

Написана от  Неделя, 14 Юли 2019 14:22
 
Ръст на семействата с деца от +15 г. се наблюдава в община Панагюрище през 2017 г. , каза Петър Ганев от Института по пазарна икономика
 по време на журналистическия семинар "Социално-икономическото развитие на Панагюрище и перспективи за младите хора". Семинарът бе иницииран и организиран от "Асарел-Медет" АД за втори път в сезона на лавандулата в партньорство с Института за пазарна икономика, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН и Индустриален клъстер "Средногорие". Форумът се проведе на 11 и 12 юли и в него се включиха журналисти от национални, регионални и местни медии. 

Петър Ганев изнесе справка за нагласите на младите хора в община Панагюрище, според която 36% от тях казват, че искат да живеят в Панагюрище. Двете основни причини, които младите посочват за своето предпочитание, са социалната среда и семейството. Свой бизнес искат да започнат 1/3 от млдите хора, като 20-25% искат да работят в индустрията. Най-голям е процентът на тези, които са казали, че ще излязат от Панагюрище заради кандидатстване в университет и то предимно в Пловдив.

Петър Ганев изтъкна, че през 2017 година в Панагюрище са дошли повече хора от София, отколкото са отишли в София от Панагюрище. Коефициентът на безработица намалява и средната му стойност е 7,3%, като безработните младежи през 2017 г. са били 148 души, а през 2008 броят им е бил 400. Причината за рязкото намаляване на безработицата са сериозните инвестиции в бизнеса, подчерта икономистът.  
Тенденцията в община Панагюрище за движение на хора преди години не се е различавала от тази в страната и основната причина за спад на населението е бил механичният прираст, а не естественият, обясни лекторът. За социално-икономическият профил на община Панагюрище той посочи няколко показателя с 5 оценки (слабо, незадоволително, средно, добро и много добро).
Много добре общината стои като инвестиции; индустрия; доходи и условия за живот; околна среда и култура.
Добра е оценката в секторите здравеопазване, инфраструктура, сигурност и правосъдие, администрация.
Средно е нивото на образованието, пазара на труда и демографския сектор.
Незадоволителна оценка получават данъците и таксите в общината, които се приемат с решение на Общинския съвет.

Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси