Следвайте ни и в социалните мрежи:

 Поредното признание за песенните си изпълнения получиха панагюрските възпитаници на музикалните ръководители
Две деца от Панагюрище стигнаха до финала на Международния турнир "Математика без граници", 
Четири бързи полицейски производства са образувани спрямо шофьори за времето от петък до днес. 
Първата прожекция тази седмица в кино "Модерен театър" ще е на комедийната анимация "САМИ ВКЪЩИ 2"– 3D премиера
От 8-ми до 10-ти юли учители от СУ „Нешо Бончев” се включиха в обучение в Банско по програма “Академия за победители:
 
На 16 юли е крайният срок за записване на седмокласниците в гимназиите за първо класиране.

Навършват се 120 години от освещаването на българската Желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул

Написана от  Събота, 08 Септември 2018 11:15
След цялостна реставрация в първите дни на януари 2018 г българската Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул отново отвори врати за богослужение.
Тя е един от най-значимите български културно-исторически паметници. Осветена е на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф I заедно с митрополитите на Княжество България.
През 1849 година българинът княз Стефан Богориди, който е влиятелен османски държавник, подарява за български черковни нужди голям двор с 3 постройки – една дървена и две каменни, в цариградския квартал „Фенер“, на самия бряг на Златния рог, близо до седалището на Вселенската патриаршия.
На 17 октомври 1849 година е издаден официален султански ферман,
позволяващ на българите да имат собствен молитвен дом
.

Долният етаж на подарената от Богориди дървена къща е превърнат във временен параклис и е тържествено осветен на 9 октомври 1849 г. По-късно параклисът прераства в самостоятелен храм, известен като Дървената църква.
Истинското строителство на желязната църква започва на 27 април 1892 г., когато Екзарх Йосиф I полага основния камък.Автор на проекта е османският архитекст от арменски произход Ховсеп Азнавур.
Тъй като теренът е нестабилен архитектът предлага конструкцията на църквата да бъде от предварително изготвени сглобяеми железни плоскости, а не с бетонни основи. Търгът за изработване на чугунените елементи на църквата е спечелен от виенската фирма "Рудолф Филип Ваагнер", макар тя да не е строила дотогава железни църкви, но вече има стабилен авторитет в областта на железните изработки.
Елементите, тежащи 500 тона, са изработени във Виена между 1893 и 1895 и са откарани по железницата до Триест, а оттам с параходи до Цариград. Скелетът на църквата е от стомана, а страните от ковано желязо, всички елементи са захваната основите с болтове, гайки и нитове – общо около 4 милиона. Сглобяването на Желязната църква приключва на 14 юли 1896 г.
Източник: Уикипедия

 

Оценете
(3 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

Нови коментари

Абониране

Въпроси