Следвайте ни и в социалните мрежи:

РЗИ - Пазарджик информира тази сутрин за една положителна проба за COVID-19 за област Пазарджик.
На 14 юли 1789 г. френският народ превзема и разрушава Бастилията, символ на омразния строй,
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
ПРОДАВА СЛЕДНИТЕ УПОТРЕБЯВАНИ АВТОМОБИЛИ:
Считано от утре, 13 юли, се разрешават посещенията на закрито и на открито в дискотеки, пиано-барове, нощени барове
На лекоатлетическия национален шампионат за 16-годишни състезателката на КЛА "Оборище" - Панагюрище Теодора Тропчева
AsarelMedet3
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД

гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО

УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
Павел Руйнеков Павел Руйнеков oshtepan.com

Павел Руйнеков - живот, посветен на хоровото пеене

Написана от  Неделя, 20 Декември 2015 13:32
Първото участие като хоров певец за Павел Руйнеков е през 1946 година. И оттогава до днес панагюрецът не е преставал да излиза на сцена и да пее. 
През годините е научил над 400 песни и за всички казва, че са му любими. На 17-18-годишна възраст става част от Ремсовия хор в кв. „Драгулин” с ръководител Тодор Гугов, преди това е част от църковния, не спира да се изявява и в гимназиалния хор с диригент Ана Главчева. Педагожката му дава и възможността да бъде солист.
Изключително здрава се оказва нишката на хоровото пеене за вече възрастния мъж и тя е вплетена неотменимо в целия му живот.
След завършване на средното образование пее във военен хор, а като специалист по съобщенията, разпределен за една година в Карлово, успява да събере още ентусиасти и създава малък пощенски хор. С министерско разпределение се връща в Панагюрище, където отново е част от малкия пощенски хор на града с ръководители Цонка и Николай Сугареви. Пази скъп спомен от спечелено първо място по онова време от състезание между пощенските хорове от цялата страна. После този хор се разпада и логично Павел Руйнеков става част от градския хор.
Знаменитият Делчо Радивчев го определя като бас баритон – тогава мъжете в тази група са 30, а днес е сам. Заглушавахме целия хор, спомня си кореняк панагюрецът и допълва, че тогава хората били много дисциплинирани, а ансамбъл „Ралчо Сапунджиев” се радвал на добри гласове и музиканти. Едновременно с пеенето в градския хор Руйнеков се изявява в мъжки камерен хор към някогашната фабрика „Тодор Каблешков” (днес „Ритон-П” АД), с който печели престижно отличие в морската ни столица.
70 години,
посветени на хоровото пеене.
Години, в които със съпругата си Иванка, която също е пеела солово, от спечелени награди успяват да посетят Русия, Украйна, Унгария, Румъния, Сърбия да обиколят цяла България. Прославяхме нашия град - например в Пловдив винаги сме печелили първи места, разказва Павел Руйнеков и уточнява, че и в последните години не липсва признание – панагюрският хор с диригент Анета Калпакова има впечатляващи участия в Плевен, Велинград, Варна, Велико Търново, Враца, Клисура.
Делчо Радивчев ни завеща да учим песните по ноти, подчертава певецът и не крие, че пеенето по слух отнема от професионализма на изпълнението и го доближава повече до самодейността.
За да е пълноценен, се грижи за гласа си –
не пие, не пуши, избягва да натоварва
гласните си струни,
внимава да не се напряга при пеене, избягва мъгливото време и мръсния въздух. Певците не трябва да пият безалкохолни газирани напитки, изброява още Павел Руйнеков и пояснява, че ежегодния преглед е част от грижата му за цялостния му организъм.
Днес ежедневието на  панагюреца  е динамично – почти всеки ден посещава библиотека „Стоян Дринов”, за да прочете вестници и разлисти списания, да се запознае по-отблизо с гостуващи автори. Като запален турист краят на седмицата и почивните дни нерядко са посветени на излети и преходи, споделени с туристите ветерани от туристическо дружество „Бунай”.
За децата си Павел Руйнеков споделя, че дъщеря му Василка е учител, наследила майка си в попрището, а синът му Симеон е инженер, като и двамата винаги са го подкрепяли в обичта му към пеенето.Възрастният мъж не пропуска да призове младите хора да се присъединят към панагюрския хор, защото той може да им донесе щастието, което самият той и до днес изпитва редом до десетките си колеги на сцената.
Оценете
(2 гласа)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси