Следвайте ни и в социалните мрежи:

 
С ведро настроение и при отлична организация премина първата Среща на поколенията в СУ "Св.Св.Кирил и Методий" в гр.Стрелча.
 
На 16 и 17 ноември в град Пловдив се проведе Шестият плувен турнир, в който участваха 33 отбора от цяла България с над 600 участници.
Във връзка с Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит и по повод 1 декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН, 
 
Добре се представиха участвалите в Х-ото издание на Международния турнир за Купа Диляна гимнастички на панагюрския клуб по художествена гимнастика "МЕРИ ДЕНС". 
 
Поредното си блестящо представяне направи младата панагюрска изпълнителка Надежда Ковачева на провелия се Национален конкурс "Песен от извора" в гр.Стара Загора.
 
Със свое Р Е Ш Е Н И Е №796/18.11.2019 г. Административният съд в Пазарджик обяви ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН избора за общински съветници
Един от входовете на село Поибрене и кметът Иван Пандуров. Един от входовете на село Поибрене и кметът Иван Пандуров. Архив oshtepan.com

Кметът на село Поибрене Иван Пандуров: Поибрене е пример за етнически мир

Написана от  Събота, 29 Август 2015 08:32
- Краят на мандата е време за равносметка. Вашата каква е, г-н Пандуров?
-Спокойно мога да кажа, ако си направя една хронология, в първия мандат се случиха повече неща.
В ромската махала успяхме да направим водопровод за 50 къщи, семействата в които в 21.век носеха вода с тубите на ръка, нямаха вода да се измият. Трябваше елементарни хигиенни условия да им бъдат създадени. Към настоящия момент хората имат перални, бани и т.н., което е много голям плюс за тях. През тези първи четири години, като кмет на Поибрене беше направен и на 60-70% пътя към ромската махала – да го бетонираме и ще се върна на предишните си думи, че в 21.век хората ходеха в калта. Малко по малко, предвид на оскъдния бюджет, продължаваме на етапи да го правим и се надявам, че в недалечно бъдеще ще го завършим. Бюджета на фона на този на общината е малък - по 30 000-40 000 лева за селата, мисля че не е нормално. И мога да дам една препоръка евентуално за бъдещия кмет на общината и Общинския съвет, който бъде избран, да помислят този бюджет да стане поне двоен. Защото в крайна сметка и нас ни избират и ние искаме да се случи нещо по селата и хората в тях да могат да живеят нормално.

-Какво показва анализът Ви, кой от двата ви досегашна мандата е бил по-труден и защо?
-Не мога да отлича кой от двата мандата е бил по-лесен или по-труден, по простата причина, че по-лесно се работи, когато имаш сериозен бюджет, за да може нещо в селото да се случи.

-Какво бихте искал да свършите в следващо управление, в случай, че се кандидатирате и спечелите предстоящите през октомври избори?
-Основното, което бих направил е разрешаване на проблема с прословутия ток в ромската махала. Хората да имат нормални електромери и нормални ел табла, защото към момента над махалата е една паяжина от жици, която рано или късно, не искам да пророкувам, може да доведе до нещастен случай.
Друг приоритет в работата ми ще е ремонт на банята, за който от две години се боря да се отпуснат някакви средства и сега в капиталовия списък са предвидени около 8500 лева за козметичен ремонт. Но остава проблемът с тръбите за вода на банята, които са метални и през годините от сярата са изгнили. Един по-сериозен ремонт би струвал около 15-20 000 лева, включващ подмяна на тръбите с такива от PVC. Има за изкърпване и много улици, които по една или друга причина, опитвайки се да правим нещо със средствата за капиталови разходи, са в недобро състояние. Ще се търсят възможности и за изграждането на пречиствателно съоръжение за две улици, на които изградихме канализация. Трябва да продължат усилията за 100% смяна на ВиК мрежата, за което имаше изготвен и внесен проект. При наводненията от 2005 година бе установено, че тръбите са едва ли канцерогенни и затова такава реконструкция е наложителна.

-Като кмет на предимно ромска общност, Вашата работа като кмет е с по-специфичен характер от тази на колегите Ви. Какви са взаимоотношенията с избирателите Ви, за какво ви търсят, намирате ли, че са онеправдани на фона на други населени места от общината?
-Мога да кажа, че срещам трудности, но те не са от този характер дали лесно се работи или не, с ромите, защото проблеми си има винаги. Но като цяло с моите избиратели, които не мога да кажа, че са само роми, защото има и доста българи сред тях, на фона на тежката ситуация в държавата, Поибрене е пример за етнически мир. Неслучайно в Поибрене се прави за втора година фестивалът „Различни сме, но сме заедно”. Така че, аз в рамките на тези два мандата нямам конфликт между роми и българи, имам претенции, че при нас нещата са нормални.

-В какво виждате потенциала за развитие на село Поибрене и кои са пътищата за осъществяването му?
-Ако има средства, много неща могат да се случат. Имал съм идеи да се отвори цех за шивачки, в селото да създадем условия да работи фирма за рекламни материали. В Поибрене основно населението е застаряващо, като изключим ромите, които са млади, но за съжаление не можем да им подсигурим постоянна работа и те предимно разчитат на сезонна заетост. Положението е тежко не само при нас, а и при другите села вероятно, защото младите ги няма. Затова и един съвет към управляващите – да обърнат малко повече внимание на селата, а не да се сещат за тях само по време на избори. Давам ви пример с общината – 1/3 от избирателите са в тях.
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси