Следвайте ни и в социалните мрежи:

С Ъ О Б Щ Е Н И Е
ДО АКЦИОНЕРИТЕ НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ”АД,
НЕРАБОТЕЩИ КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ В ДРУЖЕСТВОТО

Във връзка с високите температури през летния сезон Министерството на здравеопазването напомня на гражданите, че най-застрашени от слънчев удар
В Световната седмица на кърменето е полезно да обърнем внимание на предимствата на естественото хранене на бебето.
 
Въпреки че и през 2021 г. в  по-голяма част от общините
се наблюдава повишение на местните данъци,
броят на случаите на намалени данъци е рекорден.
На първи август за поредна година стартира Световната седмица на кърменето.
С един от най-обичаните празници „Децата на ОПТИКС“ екипът на компанията отбеляза 23- тата си годишнина
Ген.Стою Брадистилов и фотос от Балканската война. Ген.Стою Брадистилов и фотос от Балканската война. geni.com; сн. вдясно - temadaily.bg

Днес се навършват 84 години от кончината на ген. Стою Брадистилов

Написана от  Петък, 29 Август 2014 09:28
Един от героите панагюрци участници във войните за национално обединение е генерал Стою Петков Брадистилов.
Той е роден на 14 септември 1863 година в Панагюрище. През 1884 година завършва военното училище в София. По-късно като поручик във Втори пехотен искърски полк е командирован през 1888 година за обучение в Академията на генералния щаб в Торино, Италия, която той завършва през 1891 година. По време на Балканските войни 1912-1913 година офицери и войници от Панагюрище се сражават в различни войскови подразделения. Сред тях е и генерал-майор Стою Брадистилов, който е командващ 10-та Сборна дивизия, която е в състава на Първа Българска армия, ръководена от генерал Васил Кутинчев.
За неговата доблестна служба и за заслуги в развитието на българското военно дело и като герой от Балканската война и изобщо от войните за обединението на България е носител на орден за храброст ІІІ степен, а също и ІІ степен, орден „Свети Александър” ІV и V степен без мечове, орден за военни заслуги ІV степен. Това показва, че държавата в онази епоха обръща голямо внимание на своите герои. Тя ги почита с високи военни отличия, които са признание за заслугите им за това да бъде България единна. Този завет, съхранен още от епохата на Възраждането не се осъществява, но въпреки, че са политически разпокъсани, българите трябва да бъдат духовно обединени. Принос за това духовно единство имат и героите от Балканската война.
Думите за видния панагюрец са на доц. д-р Атанас Шопов пред радио „Фокус” Пазарджик преди две години.
На 20 декември 2012 година със свой указ президентът Росен Плевнелиев издава указ за награждаването на 19 български военни за изключително големите им заслуги към България при планирането и осъществяването на военните операции в Балканската война и проявеното новаторство и военно майсторство. Посмъртно воините ни са удостоени с орден „Стара планина” – първа степен с мечове. Сред тях е и ген. Стою Брадистилов, който умира на 29 август 1930 година в София.
Ген. Стою Брадистилов е баща на известната художничка Олга Брадистилова.
Оценете
(3 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси