Следвайте ни и в социалните мрежи:

С Ъ О Б Щ Е Н И Е
ДО АКЦИОНЕРИТЕ НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ”АД,
НЕРАБОТЕЩИ КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ В ДРУЖЕСТВОТО

Във връзка с високите температури през летния сезон Министерството на здравеопазването напомня на гражданите, че най-застрашени от слънчев удар
В Световната седмица на кърменето е полезно да обърнем внимание на предимствата на естественото хранене на бебето.
 
Въпреки че и през 2021 г. в  по-голяма част от общините
се наблюдава повишение на местните данъци,
броят на случаите на намалени данъци е рекорден.
На първи август за поредна година стартира Световната седмица на кърменето.
С един от най-обичаните празници „Децата на ОПТИКС“ екипът на компанията отбеляза 23- тата си годишнина
Ваклуш Толев и 13-те безсмъртни българи. Ваклуш Толев и 13-те безсмъртни българи. nauka.bg; сн. вдясно - http://doanbulgaria1976.wordpress.com

Днес почитаме паметта на 13 безсмъртни българи

Написана от  Четвъртък, 28 Август 2014 08:52
На днешния ден, през 1943 година умира Цар Борис Трети.
На 28 август 1993 година, по повод 50 години от кончината му, за пръв път е прокламирана идеята от Ваклуш Толев за изграждане на Дом - светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи. За първи път Денят е отбелязан през 1998 година. Списъкът на 13-те безсмъртни българи е утвърден с решение на Общинския съвет на Велики Преслав на 28 януари 2003 година.
С Деня на 13-те поименни безсмъртни българи почитаме паметта на Цар Борис Трети – Обединител, Хан Аспарух - Основател, Княз Борис – Покръстител, Цар Симеон – Просветител, Св. Климент Охридски – Азбучник, Св. Йоан Рилски – Покровител, Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Воин, Отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българска свобода, Баба тонка – Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – Воин на оскърбените българи.
„България като благословена земя има своите белязани синове, но няма Ден, няма Дом на историческо себесъзнание в дан на признателност — израз на почит и отговорност пред Небе и Родина. Поклонението пред олтара на Родината ни не е само защото тя е имала велики личности, а и защото като цялост е предназначена за Мирово битие, което трябва да остави на човечеството!..
Ние, българите, имаме историческо съзнание и незатрита памет да пазим великите си личности да не умират. Браним своите синове в душите си и затова пеем песни за Симеона Велики или за Калoяна... Ние имаме зари на наградените с достойнство — наистина гори огънят на падналите в жертва за България незнайни воини, където всички със смирение правим коленопреклонение. Но нямаме Храм на безсмъртните българи! И трябва да го изградим — най-напред в сърцата си, които след това винаги намират воля да дадат на ръцете право да зидат.” пише за идеята си Ваклуш Толев.
 
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси