Печат на тази страница
Паметникът на вр.Шипка и членове на РК "Традиция" - Панагюрище Паметникът на вр.Шипка и членове на РК "Традиция" - Панагюрище vist-tour.com

137 години от Шипченските боеве, НД „Традиция“ прави възстановка

Написана от  Събота, 23 Август 2014 09:38
Със свое решение от 20 август правителството осигури охраната на Музея „Шипка-Бузлуджа“, която ще бъде осъществявана за сметка на МВР, съобщиха от Пресслужбата на Министерски съвет.
Днес - 23 август, е кулминацията на програмата за отбелязване на 137-годишнината от Шипченските боеве. Честванията на епопеята за поредна година са под егидата на държавния глава Росен Плевнелиев и сега съвпадат с 80-годишнината от създаването на Паметника на свободата на връх Шипка. Това е повод за много българи да си припомнят, че предците ни дадоха живота си за свободата на България.
От години на днешната дата членовете на Национално дружество „Традиция“ правят възстановка на Орлово гнездо на героичните действия преди 137 години. Във възстановката винаги участват и членове на РРегионален клуб „Традиция“ – Панагюрище. Тази година не прави изключение и на историческия връх са 10 панагюрци, членуващи в „Традиция“, сред които и председателят им Методи Навущанов. Не случайноо и одата "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов завършва така:
И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Последните от ОщеПан