Следвайте ни и в социалните мрежи:

Днес Българската православна църква почита светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов,
Адриан НИКОЛОВ,
Институт за пазарна икономика

През юли внимание привлече новината за намерението на образователнотоминистерство да повиши самостоятелността на учителите при структурирането на учебното съдържание.
Започна новата учебна година. В първите й няколко седмици присъствието на униформени и цивилни полицаи
Трилърът "ДОКАТО СМЪРТТА НИ РАЗДЕЛИ" – 2D премиера, поставя началото на филмовата седмица в панагюрското кино "Модерен театър".
Над 155 тона са събраните отпадъци в област Пазарджик в деня на кампанията „Да изчистим България заедно”. 
Българската православна църква празнува ДНЕС всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен – Кръстовден.
Иван Ушев и една от дърворезбите му. Иван Ушев и една от дърворезбите му. ivanushev.com

Човек се ражда с празнота, казва Иван Ушев, номиниран за Творец на годината

Написана от  Събота, 28 Юни 2014 09:08
-Г-н Ушев, какъв е споменът Ви за зараждане на интереса към приложните изкуства и в частност дърворезбарството?
- По принцип интересът ми е към всички видове изкуства, разбира се, и към приложните.
Така се стекоха обстоятелствата – попаднах в Трявна, там попаднах на хора... и след това в тревненското резбарско училище. Много съм щастлив, че се случи така, защото дървото е безграничен материал. От него може да се направи почти всичко и във всякакъв размер – от миниатюра до монумент! Дърворезбата има дълбоки корени в българската култура, което е много важно! Натрупаното през вековете познание не може да се замени с нищо. Това е истинско национално богатство!
- Във ваш текст казвате, че човек никога няма да гори като дървото, а Вие за какво горите?
-Всички горим за любов и щастие! Макар че в днешното време на цифрова инвазия, нещата някак си се размиват. Имам усещането, че си продаваме душите за мъниста!? Надявам се това да е временно явление и хората по-често да се обръщат към истинските си ценности!
- Някога съжалявал ли сте за избора, който сте направил, и как днес в България млад човек се издържа с изкуство?
- Разбира се, че не съм съжалявал. С изкуство трудно се издържа човек и то не само в България. Аз се издържам по-скоро със занаята, като се опитвам да го „огъна” до изкуство, когато е възможно.
- Коя е другата Ви страст извън изкуството?
- Мотоциклетите са другата ми страст, особено старите. Мога да се похваля, че съм съосновател на първия ретро мото клуб в България. Според мен най–великото изобретение на човека след колелото са двете колела :)! На две колела усещането е почти като при летенето, с тази разлика, че не губиш съприкосновение със земята!
- Какви са личните Ви и професионални мечти?
- Едно празно хале и едно пълно с оборудване. Човек се ражда с празнота, наречена живот, и през цялото си съществуване я пълни.
Според пълнежа и спокойния сън се определя щастието му!


Творците Стайо Гарноев и Манол Панчовски:

Иван Ушев е космос 

Двама от панагюрските художници – Стайо Гарноев и Манол Панчовски, споделиха за Иван Ушев, че го ценят много. За Гарноев колегата му дърворезбар е „космос, велика работа, дарование”, а за Панчовски – „нетрадиционен резбар, изобретател, конструктор”.
Всичко има Иван, анализира Гарноев и допълва - „ръце и сърце“. Познава го от 15-16 години. От още по-дълго време го познава Манол Панчовски, който го подготвя за приемните изпити в Трявна. Още тогава беше трудолюбив, спомня си майсторът на четката и споделя, че Ушев има много идеи – особени и модерни. Според Панчовски по-младият им колега е много упорит, но понякога спира на финалната четка. Въпреки това върви сериозно напред.Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

Нови коментари

Абониране

Въпроси