Следвайте ни и в социалните мрежи:

Ива и Рая Вулеви - възпитанички на музикалния педагог Величка Маслева от школата за поп и джаз пеене „Евгени Зумпалов“
Започва Националната програма за изграждане на училищна STEM среда. Ще бъдат отделени 20 млн. лева
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД

гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
От август НЗОК ще плаща за пътеката 1200 лева, като в тази сума влиза и стойността на PCR тестовете за пациентите,
 
На 3 юли в лятно кино "Орфей" в Пловдив се проведе XVII национален конкурс
Тази сутрин РЗИ - Пазарджик съобщава за 7 потвърдени положителни проби за COVID-19,
ОУ "20 април"; сн. вдясно - г-жа Ракова със свои ученици ОУ "20 април"; сн. вдясно - г-жа Ракова със свои ученици Архив oshtepan.com; сн. вдясно - предоставена от ОУ "20 април"

Днешните деца искат да бъдат чути, казва Стоянка Ракова, номинирана за Учител на годината

Написана от  Събота, 14 Юни 2014 08:37
- Кое обичате най-много в работата си като педагог и кое бихте искали да промените?
- Най-много обичам общуването с учениците, да ги провокирам,
да предизвиквам въпросите им, да създавам интерес към английския език, като средство за общуване между хората от различни страни, да събуждам предизвикателството да опознаят други народи и култури, да давам знания и опит и да виждам как малките деца се превръщат в израснали физически и интелектуално тийнейджъри.
Бих искала да променя отношението на обществото към учителския труд.

-Какво са за Вас училището и преподаването?
-Ще си послужа с откъс от любимо стихотворение:
- До сетния си дъх ще ви обичам,
до сетния си дъх ще бъда с вас.
Светът за мен ще стане безразличен,
ако не влизам всяка утрин в клас,
ако не чувам как звънецът бие,
ако не слушам ваште гласове,
ако не виждам как растете вие,
о, мои дъщери и синове.
„ До сетния си дъх”- Ст. Станчев
Много често казваме, че да си учител е призвание. За мен наистина е така- това, което осмисля живота и ми дава усещането, че съм полезна, е учителската професия.

- Като какъв определяте подхода към учениците си? На какво се стремите да ги научите?
- Не бих могла да определя точно подхода си - може би – гъвкав е точната дума.
Не е авторитарен, но не е и съвсем либерален. Смятам, че дисциплината е в основата на успеха и я изисквам от учениците. Макар да ми се сърдят понякога, не е за дълго. Разбират моята добронамереност и знаят, че не съм злопаметна. Усмихвам се често и се развличаме с шеги, когато можем.
Първото, на което искам да ги науча, е да разрешават конфликтите по мирен път, разговаряйки, изслушвайки се. Днес често се сблъскваме с агресията и отмъщението сред учениците. Искам да ги науча да се уважават помежду си и да показват уважение към възрастните, да знаят, че всеки честен труд е достоен за уважение. Бих искала да ги науча на толерантност към различните и отговорно отношение към околната среда, към природата и България. Много искам да им вдъхна самочувствие и увереност, смело да следват мечтите си, да изградят самоконтрол и самовъзпитание.

- Нуждае ли се образователната система от реформа или настоящият модел има достатъчно положителни страни?
- Най-голямото богатство на системата са децата – будни, любознателни, и високо квалифицираните учители. Много ученици прославят България в различни области. Трябва повече да се популяризират постиженията им, резултатите на учителите също. Да се търсят и разпространяват положителните страни в образованието, а не само недостатъците. Ролята на медиите трябва да е осъзната и отговорна в това отношение.
Недостатък в образователната система е големият брой на учениците в клас. По- ефективно ще е обучението, ако преподаваме на 12-14 деца в час, а не на 24-26, както е сега. Днешните деца искат да бъдат чути - в клас и в междучасие, искат да разговарят и споделят лично с учителя всичко - от това, какво знаят и какво не знаят, кои са любимите им изпълнители, филми, в какви взаимоотношения са помежду си. Искат да чуят неговото мнение. Искат да бъдат обгрижвани, уважавани, обичани. И на всичко това учителят трябва да може да откликне и да намери време. По-малки класове – по-добра връзка ученик – учител - родител.
Информираността на децата, уменията им за работа със съвременните технологии, предполага по-висока компетентност от страна на учителя и то не само по неговия предмет, а висока обща култура и познания. Децата питат за всичко и във всеки момент учителят трябва да има отговор, който ги удовлетворява. Трябва да е искрен, услужлив, добронамерен и с обич към децата. Те го усещат и се доверяват.  

- Изпитвате ли удовлетворение от работата си на Учител?
-Разбира се. Иначе отдавна бях потърсила друго поприще.

- Какви са мечтите Ви в личен и професионален план?
- В личен план – да пътувам, когато имам възможност, да опознавам света, да имам още внучета, а в професионален - да поддържам в себе си жив интереса към новостите в образованието, да ги изучавам и прилагам, да бъда на ниво, което ще удовлетвори очакванията на ученици и родители към мен.


Г-жа Ракова споделя мислени пътешествия с учениците си
Златка ПАРПУЛОВА,
Учител на годината” през 2013 год.
Г-жа Ракова излиза извън обичайните модели на преподаване и извън класната стая и със своето въображение успява да сподели тези пътешествия с учениците си. Прави ученето вълнуващо и запомнящо се за децата. Търси най-подходящите начини да им предаде езикови знания, приложими в света около тях. Успява да се развива непрекъснато и да повишава своята квалификация.
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси