Следвайте ни и в социалните мрежи:

РЗИ - Пазарджик информира за 24 положителни проби за COVID-19. Две лица
 
Поредица от изяви са организирали в Детска градина "Райна Княгиня" във връзка със 165 години от рождението на своя патрон -
Трима са задържани заради нанесен побой над мъж в Панагюрище. Сигнал за случая бил подаден вчера около 17 часа от МБАЛ-Пазарджик.
От 21 декември до 23 декември 2020 год. на 121 деца и ученици с изявени дарби
"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД
гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО

УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
РЗИ - Пазарджик информира днес за 18 положителни проби за COVID-19 през изминалото денонощие.
Паметникът в двора на болницата Паметникът в двора на болницата Павлина Вайсилова

На 30 април Панагюрище е опожарено

Написана от  Вторник, 30 Април 2013 09:52
На 30 април преди 137 години Хафъз паша превзема и опожарява Панагюрище. Рано сутринта въстаниците заемат позиции на Кукла, Каменица, Света Петка, Керемидното дере и Маньово бърдо.
Отбраняващите Кукла са изтласкани и те заемат позиции на укреплението Спасовден, където има изкопан окоп и черешово топче. Четири часа са необходими на модерно въоръжената турска войска, за да спре огъня на въстаническите кремъклийки, шишанета и черешови топчета. Развоя на сражението описва Филип Щърбанов, един от членовете на Военния съвет и Привременното правителство. Той пише: „Едно нящо, което имах случай да вида при настъпването на турските войски край града на бърдото при Спасовден, гдето беха са окопали нашите юнаци, че ся биеха като левове и никой не даде повод на бягане при неравната борба, а всякой от тях ся биеше догдето вече го хванат с ръце и го убият, нящо, което са го признали и самите турци и са го изповядвали после, че никой от кумитите не ся е предал сам. Така също казват, че из града вътре никой са не дал в ръка, а ся бил догдето е имал фишеци, и пак е избягвал, за да не падне в неприятелски ръце, и по този начин са паднали в Панагюрище... според изповедта на Ненко Балдьовеца 246 души турци, убити на разни места...”
Надпис на скромен паметник пази спомен за оня героичен 30 април в Панагюрище. Паметникът се намира в двора на МБАЛ „Събо Николов”.
Днес екипът на oshtepan.com ще сведе глава пред паметта на съсеченото семейство, оставило писмена следа за събитията, и пред паметта на всички, загинали в името на националната свобода на България.
Дълбок поклон пред тези, които на дело показаха как се обича род и Родина!
Оценете
(1 глас)
Още в тази категория: Християните ценят свободата »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси