Следвайте ни и в социалните мрежи:

РЗИ - Пазарджик информира ДНЕС за 339 новооткрити положителни лица за COVID-19. 
Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, направи изказване на специалното пленарно заседание на ЕП по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.
РЗИ - Пазарджик информира ДНЕС за 205 новооткрити положителни лица за COVID-19.
Министерство на вътрешните работи, Министерство на образованието и науката и Националния дворец на децата организират конкурс
„МИКРО ВЮ ЕНДОСКОПИ ОПТИК“ АД – ПАНАГЮРИЩЕ
Във връзка с увеличаване на производствените мощности
РЗИ-Пазарджик информира днес за 401новооткрити положителни лица за COVID-19.
Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Да са живи и здрави всички, които носят името Екатерина!

Написана от  Сряда, 24 Ноември 2021 08:48
На 24 ноември Православната църква почита паметта на Св. великомъченица Екатерина.
Приема се, че тя покровителка на майките и е една от най-образованите жени на своето време.
Според преданието Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, тя получила блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Заявила на родителите си, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.
Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството и я изпратила при отшелник, който посветил и младата Екатерина във вярата. Преданието разказва още, че Екатерина се срещнала с тогавашния император, убеждавайки го, че извършва грешка, като преследва християните. Тя успяла да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени да я върнат към езичеството. Впоследствие те били убити и обявени за мъченици. 
По заповед на императора тя била вкарана в затвора, където продължила да проповядва и въвела в християнството всички, които я посещавали. Поради това била осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпаднало, когато Екатерина го докоснала. Палачите не могли да я екзекутират по този начин и затова я обезглавили.
 В традиционната българска народна култура се вярва, че св. Екатерина предпазва децата от болести, най-вече от шарка. 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси