Следвайте ни и в социалните мрежи:

РЗИ - Пазарджик информира ДНЕС за 339 новооткрити положителни лица за COVID-19. 
Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, направи изказване на специалното пленарно заседание на ЕП по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.
РЗИ - Пазарджик информира ДНЕС за 205 новооткрити положителни лица за COVID-19.
Министерство на вътрешните работи, Министерство на образованието и науката и Националния дворец на децата организират конкурс
„МИКРО ВЮ ЕНДОСКОПИ ОПТИК“ АД – ПАНАГЮРИЩЕ
Във връзка с увеличаване на производствените мощности
РЗИ-Пазарджик информира днес за 401новооткрити положителни лица за COVID-19.

Помните ли? Помните ли надеждата и романтичния ентусиазъм НА и СЛЕД 10 ноември 1989?!

Написана от  Сряда, 10 Ноември 2021 07:54
        
Знам, не всички ще помнят. Някои не са били родени, други са били малчугани, трети не искат вече да помнят, четвърти с умиление и носталгия 
се връщат към отминалото време, пети изобщо не се интересуват от ставащото около тях, те се чувстват добре в черупка, а други са само консуматори и умеят да се възползват от историческите събития.
Но има и българи, чиято историческа памет е свежа.
Датата 10 ноември 1989 г. у нас се прие преди 3 десетилетия като начало на прехода от социализъм към демокрация. И започна бавно и дори тромаво пренастройване на българското общество. Почти едно десетилетие /от 1990 до към 2000 г./ част от българите все още вярваха и таяха надежда, че ще доживеят "светло бЪдеще. Но романтичният ентусиазм и надеждата постепенно затихнаха и отстъпиха място на разочарованията и безнадежността. Старата система на управление е заменена от институции, в които се прокрадва корупция, клиентелизъм и интереси на олигархични структури. Промените, за които обществото жадува, са изкривени и опорочени. Населението на България продължава да намалява и обеднява, а разочарованието от водената политика намира израз в голяма емигрантска вълна от наши сънародници, решили да заживеят трайно зад граница в търсене на по-справедлив и уреден живот.
Обществената енергия от 90-те години на миналия век заглъхна и едва през лятото на 2020 година отново бликна и то предимно в столицата. Протестът срещу корупцията и некадърността в управлението продължи месеци. В малките населени места живущите отново се чудеха какво искат протестиращите и се доверяваха предимно на репортжите и манипулациите по националните телевизии.
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси