Следвайте ни и в социалните мрежи:

Приятелство. Предателство. Подозрение. Истина или... лъжа. 
РЗИ - Пазарджик информира ДНЕС за 26 положителни проби за covid-19 в област Пазарджик за изминалото денонощие.
През ноември 2021 г. ще се проведе кампания под наслов „Home connect – доброто ни свързва”, 

Заместник-областният управител Стоян Парпулов проведе ДНЕС консултации с политическите партии и коалиции
Поредния музикален успех постигна панагюрският талант Василена Маслева.
Едно от най-обичаните заглавия в афиша си ще представи великотърновският Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”
Манастирът тесен за мойта душа е... Отбелязваме 184 години от рождението на Васил Иванов Кунчев - ЛЕВСКИ СНИМКИ: Радио Шумен

Манастирът тесен за мойта душа е... Отбелязваме 184 години от рождението на Васил Иванов Кунчев - ЛЕВСКИ

Написана от  Неделя, 18 Юли 2021 08:41
На 18 юли 1837 година в Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев, известен повече като Васил Левски и Апостола на свободата.
На 14 години остава без баща и грижите за него поема вуйчо му Василий Караиванов. Първоначално Васил учи в килийното училище в родния си град и в местното взаимно училище. След като вуйчо му се премества в Стара Загора, Васил Иванов го последва и завършва II клас на старозагорското класно училище. Момчето се справя отлично и вуйчото обещава, че един ден ще го изпрати да учи в Русия, но това не се случва. През 1856-1857  година младежът учи в свещеническото училище на даскал Атанас Иванов в Стара Загора, а през следващата година приема монашески сан дякон с име Игнатий,  и става църковен певец в църквата „Света Богородица“ в Карлово.НО, както ще напише поетът Иван Вазов в „Епопея на забравените”,

Манастирът тесен за мойта душа е.
Кога човек дойде тук да се покае,
трябва да забрави греховния мир,
да бяга съблазни и да търси мир.
Мойта съвест инак днеска ми говори.
Това расо черно, що нося отгоре,
не ме помирява с тия небеса
и когато в храма дигна си гласа
химн да пея богу, да получа раят,
мисля, че той слуша тия, що ридаят
в тоя дол плачевни, живот нестърпим.
... че благата дума, че правото дело,
че светата правда, изказана смело,
че ръката братска, без гордост, без вик
подадена скришно на някой клетник,
са много по-мили на господа вишни
от всичките химни и тропари лишни...

През март 1862 година Васил Иванов напуска родния си град и се отправя към Сърбия, за да се присъедини към Първата българска легия, организирана от Раковски. Според легендата по време на военни упражнения той прави „левски скок“ и така получава своя прякор. Тук Левски осъществява контакти с българската революционна интелигенция и добива първия си боен опит, сражавайки се храбро с турските части.
След разтурянето на легията той се присъединява към четата на Ильо войвода. През 1863 година за кратко е в Румъния, а през лятото се връща в България. През зимата на същата 1863 година за кратко посещава класното училище на Йоаким Груев. Любознателността е основна черта в характера на Левски, но разочарованието от празните обещания на вуйчо му го отдалечава от науката и той се отправя поглед към революционните идеи.

От 1864 година до началото на 1867 година в различни български селища (Войнягово, Еникьой и Конгас) Левски се занимава с учителска дейност. Той учи децата на четмо и писмо, разказва им истории за славното минало на България, пее им хайдушки песни и често изнася уроците си сред природата. Едновременно развива революционна пропаганда и подготвя местни дружини, които дават отпор на турски и черкезки разбойнически банди. През пролетта на 1867 година заминава за Румъния, където по препоръка на Раковски е избран за байрактар в четата на Панайот Хитов.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси