Следвайте ни и в социалните мрежи:

"АСАРЕЛ-МЕДЕТ" АД

гр. Панагюрище
 
ПРОДАВА СЛЕДНОТО

УПОТРЕБЯВАНО ОБОРУДВАНЕ:
В Общинския ученически конкурс „БЪЛГАРИЯ-КЪСЧЕ ОТ РАЯ“,
РЗИ-Пазарджик информира днес за 68 положителни проби през последното денонощие. 
В състезанието „Аз и числата“, организирано от Сдружение на българските начални учители и провело се през януари,
РЗИ-Пазарджик информира днес за 52 положителни проби през последното денонощие. 
ДНЕС - 24 февруари, е Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.
Райна Попгеоргиева и знамето, шито и везано от нея Райна Попгеоргиева и знамето, шито и везано от нея СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Кой уши байряка, кой му тури знака? Навършват се 165 години от рождението на Райна Княгиня

Написана от  Понеделник, 18 Януари 2021 05:39
Родена съм на 6 януари 1856 г. Като станах на 7 г., бях дадена на училище,
където много бързо спечелих благоразположението на тогавашната учителка, монахиня Елисавета..., защото децата се борят по половин година с азбуката..., а на мен ми се удаде някак да я науча за по-малко от месец...пише в своята "Автобиография" Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, дъщеря на свещеник Георги Тасев Футеков и Нона Налбантска-Футекова.
 

След Панагюрище завършва елитното за времето си училище в Стара Загора и, когато се връща в родния си град, става учителка, като половината от заплатата си започва да връща на Общината за изплащане на своята стипендия, отпусната й за обучението.
Във връзка с въстанието от 1876 г., учителката пише в своята "Автобиография":
Веднъж, в края на март..., след свършване на училищните занятия,... при мене дойде от името на моите съграждани човек с молба да отида в къщата на един от учителите..Тя отива, но, когато влиза в къщата, между другите, които вижда, има един непознат. Райна поздравява всички, а него пита: "С кого имам чест да се запозная и откъде сте роден?" Отговорът му е: "Съвсем точно да ти отговоря не мога, но... аз съм този, който знае всичко и не знае нищо, т.е. аз съм просто бунтовник, а ако искаш и апостол, който проповядва на народа да се готви; тъй като скоро турците ще ни нападнат и изколят като овце". След това той й обяснява, че и тя трябва да помогне на народа си. Показва на панагюрската девойка Карловското знаме, ушито от скъп плат с изобразен на него разярен лъв, стъпил върху полумесец, а над главата му са думите "Свобода или смърт". Райна Попгеоргиева казва, че ще съумее да изработи подобно и с тези думи прави стъпката, която ще реши развитието на живота й.  Едва ли им българин, който да не знае какво става след ушиване на Знамето.
След Априлското въстание Райна Поопгеоргиева е заловена от турците и подложена на тежки страдания: бита, изнасилвана и малтретирана многократно, оставена на хляб и вода повече от месец в Пловдивския затвор. След намесата на европейските дипломати Райна е освободена и изпратена в Москва, където учи 3 години медицина и става акушерка – първата дипломирана в България
Омъжва се за Васил Дипчев. Двамата имат имат 5 синове, като 4 от тях стават офицери ген. Иван Дипчев, Георги Дипчев, Владимир Дипчев и полковник Асен Дипчев.       През 1898 г. Васил Дипчев е избран за народен представител и семейството се премества в София. Умира скоро вследствие на политическо преследване и побой в Черната джамия и Райна остава с 3 деца, най-голямото от които е на 13 години. Работи предимно в кварталите „Орландовци“ и „Малашевци“.
Поддържа тесни връзки с Венета, вдовицата на Христо Ботев.
Въпреки влошеното си здраве, тя неуморно акушира безплатно на бедните жени, а благодарение на акуширането на дипломати и други по-богати и знатни люде, успява да издейства построяването на Майчин дом в София – сегашния Национален център по трансфузионна хематология.
Умира в София 29 юли 1917г

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  


 


 

 

Нови коментари

Абониране

Въпроси